Verduurzaming van uw huis aantrekkelijk financieren | Veldhuis Advies

Verduurzaming van uw huis aantrekkelijk financieren

Filter

Verduurzaming van uw huis aantrekkelijk financieren

Duurzaamheid staat tegenwoordig hoog op de politieke agenda. Was aandacht voor het milieu in het verleden vooral voorbehouden aan de “groene” partijen, tegenwoordig heeft iedere partij klimaatneutraal wonen hoog in het vaandel staan. Wilt u ook uw steentje bijdragen aan een duurzame woonomgeving? Dan zijn er aantrekkelijke regelingen en subsidies waar u gebruik van kunt maken.

Diverse manieren om uw woning te verduurzamen

Er zijn uiteenlopende maatregelen die u kunt nemen om uw (nieuwe) huis te verduurzamen. Hierbij kunt u denken aan het isoleren van uw vloeren, muren en/of dak, maar ook aan de aanschaf van een warmtepomp, dubbel glas en/of zonnepanelen. Natuurlijk hangen aan al deze opties diverse prijskaartjes.

In sommige gemeentes of provincies kunt u subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel. Afhankelijk van de maatregel die u kiest kan het subsidiebedrag oplopen tot € 2.000. Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt, kijkt u dan op de energiesubsidiewijzer.

Een lening afsluiten

Krijgt u geen of onvoldoende subsidie en zijn uw financiële middelen niet toereikend? Dan kunt u ook een lening afsluiten om de aanschaf van energiebesparende maatregelen te financieren. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (Svn) biedt samen met uw gemeente de Energiebespaarlening: een betaalbare lening waarbij u voor maximaal € 25.000 aan de slag kunt. Houd er wel rekening mee dat u niet meer dan 75% van het geleende bedrag mag besteden aan zonnepanelen.

Uw hypotheek verhogen

Uiteraard kunt u ook overwegen om uw huidige hypotheek over te sluiten of om een extra hypotheek te nemen. Hierdoor kunt u profiteren van een langere looptijd dan bij een lening, waardoor uw extra maandlasten lager uitvallen. Met de huidige lage rentestand kan dit een zeer aantrekkelijke optie zijn.

Er zijn diverse hypotheekverstrekkers die u de mogelijkheid bieden om energiebesparende maatregelen mee te financieren in uw hypotheek. Hierdoor kunt u tot maximaal 106% van de waarde van de woning lenen, ook als u een hypotheek met NHG heeft. Zonder energiebesparende maatregelen bedraagt de maximale hypotheek 100% van de woningwaarde. Het extra hypotheekbedrag wordt door de bank ondergebracht in een depot. Door aankoopnota’s op te vragen controleert de bank of u het bedrag daadwerkelijk besteedt aan verduurzaming van uw huis.

Extra hypotheek op basis van uw inkomen

Heeft u een jaarinkomen van minimaal € 33.000, dan kunt u wellicht ook in aanmerking komen voor een extra hypotheek op basis van uw inkomen. Deze regeling geldt niet alleen bij de verduurzaming van uw huidige woning, maar ook als u een huis aanschaft met een energielabel van minimaal A++. De gedachte achter deze extra hypotheekmogelijkheid is als volgt: door het nemen van energiebesparende maatregelen valt uw energierekening uiteindelijk lager uit, waardoor u meer financiële ruimte heeft. U kunt tot maximaal € 9.000 extra hypotheek krijgen.

Rentekorting voor duurzame woningen

Enkele hypotheekverstrekkers, zoals ABN Amro, Rabobank en Triodos Bank, bieden eigenaren van een energiezuinige woning een rentekorting. U kunt ook in aanmerking komen voor deze rentekorting als uw huis na een verbouwing een hoger energielabel krijgt.

Uw woning verduurzamen is aantrekkelijk

Door het financieren van energiebesparende maatregelen worden uw maandelijkse (hypotheek)lasten hoger. Daar staat tegenover dat uw energiekosten na verduurzaming van uw huis lager uitvallen, waardoor u uw investering weer terugverdient. De kost gaat dus voor de baat uit. Daarnaast ben u door het nemen van energiebesparende maatregelen milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord bezig!

Uiteraard denken wij graag met u mee over het verduurzamen van uw woning en de financiering daarvan. U kunt een afspraak maken via hypotheken@veldhuisadvies.nl of tel. 0578-211000.

Marcel van den Belt
Erkend Hypotheekadviseur, Gecertificeerd Financieel Planner (FFP)
Dit artikel is geschreven door:

Marcel van den Belt is woonachtig in Zwolle samen met zijn vrouw en 3 dochters. Wat hem drijft in zijn werk is de wil om mensen te helpen met een complex vraagstuk en het makkelijker voor ze te maken.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld