De hypotheekrente stijgt, wat betekent dat? | Veldhuis Advies

De hypotheekrente stijgt, wat betekent dat?

Filter

De hypotheekrente stijgt, wat betekent dat?

U kunt het in elke krant lezen: de hypotheekrente stijgt. Wat betekent dat voor u als huiseigenaar of potentiële koper? Veel woningbezitters sloten hun lening al over, is dat ook voor u interessant?

Het is al langere tijd onderwerp van gesprek: zal de hypotheekrente gaan stijgen? Dat lijkt nu inderdaad het geval, we hadden het er kort geleden ook al over in dit artikel. De rente voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) was in oktober 2021 voor een rentevaste periode van 10 jaar zo’n 1 procent. Inmiddels is deze rente bijna twee keer zo hoog. En voor een hypotheek zonder NHG die je voor 20 jaar wil vastzetten, betaalt u alweer tegen de 3 procent.

Ik heb al een hypotheek

Stel, u heeft op dit moment een hypotheek. Merkt u dan iets van deze ontwikkeling? Nee, niet wanneer u de rente voor langere tijd hebt vastgezet. Zit u echter tegen het einde van uw rentevaste periode, dan krijgt u straks een hoger renteaanbod gepresenteerd dan u misschien had gedacht. Waarschijnlijk is de rente nog steeds lager dan de rente die u nu betaalt, maar het kan gunstig voor u zijn om iets eerder over te stappen door middel van oversluiten of door middel van rentemiddeling. Raadpleeg uw financieel adviseur om te berekenen of dat inderdaad zo is, u zult immers ook een boete verschuldigd zijn omdat de bank geld misloopt. En u heeft te maken met andere bijkomende kosten, zoals advies en taxatie.

Ik wil een huis kopen

Stel, u wilt op dit moment een huis kopen, is deze rente-ontwikkeling dan ongunstig voor u? Op de korte termijn wel: u zult minder kunnen lenen omdat uw maandlast als gevolg van de hogere rente toeneemt. Aan de andere kant kan een hogere rente (op termijn) een kalmerend effect op de huizenprijzen hebben. In het eerste kwartaal van 2022 waren de huizenprijzen iets gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. Desondanks verwachten economen voor 2022 opnieuw een stijging omdat de krapte op de woningmarkt nog niet voorbij is.

Sommige kopers proberen in de huidige markt de maandlasten in de hand te houden door een stuk aflossingsvrij in hun hypotheek op te nemen. Het nadeel is dat u de rente over dat deel niet mag aftrekken, tenzij u vóór 2013 al een hypotheek had. En nu de rente weer stijgt, wordt ook de hypotheekrenteaftrek weer interessanter. Kortom: een puzzel met veel elementen. Uw hypotheekadviseur kan je hier mee helpen.

Lees meer over de (deels) aflossingsvrije hypotheek.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het over- of afsluiten van een hypotheek? Neem contact op met onze adviseurs. Mail fpdesk@veldhuis-advies.nl of bel 0578 211 000. We helpen u graag!

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld