• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Zijn kleine landbouwvoertuigen en werkmaterieel ook verzekeringsplichtig?

Moet ik voor mijn werkmaterieel ook een verzekering afsluiten, ook al rijd ik alleen op mijn eigen erf? Sinds dit jaar zijn bijna alle landbouwvoertuigen en werkmaterieel registratieplichtig en in steeds meer gevallen ook kentekenplichtig. Maar ben je ook altijd verzekeringsplichtig?

Het korte antwoord: Ja.

Het lange antwoord heeft wat meer uitleg nodig.

Zijn kleine landbouwvoertuigen en werkmaterieel ook verzekeringsplichtig?

Volgens de wet moeten alle voertuigen die aan het verkeer deelnemen voorzien zijn van tenminste een verzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Allemaal, dus ook uw vorkheftruck of nieuw-gekentekende tractor.

Maar wat nu als u alleen op uw eigen terrein rijdt met het voertuig? Ook dan geldt de verzekeringsplicht. Want de wet ziet ‘verkeer’ als een ruim begrip. “Overal waar mensen komen”, wordt onder het verkeer gerekend. Dus ook bedrijfsterreinen en zelfs privé terreinen. In veel gevallen verzekert u dit met een werkmaterieelverzekering. Vraag het gerust na bij uw adviseur.

Landbouwvoertuigen sinds 2021 registratie- en kentekenplichtig

In januari van dit jaar lichtten we u er al over in, maar ook het einde van de overgangsperiode komt nu in zicht. Vanaf 1 januari 2022 moeten alle (land)bouwvoertuigen die sneller kunnen dan 6 km per uur niet alleen geregistreerd, maar ook gekeurd zijn en in veel gevallen voorzien zijn van een kenteken.

Moet u uw voertuig nog registreren? Doe dit dan dit jaar nog via de site van de RDW. De kosten voor kleine rijdende werktuigen zijn nu nog slechts €18 per registratie, als ze vanaf januari eerst gekeurd moeten worden, betaald u vanaf € 140 per registratie!

Wilt u weten of uw werkmaterieel ook voorzien moet zijn van een kenteken? Er is een eenvoudige tool ontwikkeld waarmee u kunt controleren of uw type voertuig onder de kentekenplicht valt. Deze tool vindt u hier.

Let op: ook het GV-kenteken voor grensverkeer moet vervangen worden door het nieuwe Europese GAIK-kenteken.

Heeft uw voertuig een nieuw kenteken gekregen? Laat het uw verzekeraar zsm weten!

Is uw voertuig inmiddels netjes geregistreerd en voorzien van een kenteken? Dan horen wij dat graag zo snel mogelijk, zodat u geen risico op een boete loopt.

Laat ons daarom binnen 28 dagen per mail weten wat het kenteken is en wij zorgen dat ook uw verzekering wordt aangemeld in het verzekeringsregister.

Meer weten?

Heeft u aanvullende vragen of wilt u meer weten over welke verzekering het beste past bij uw (land)bouwvoertuig of werkmaterieel? Neem contact op met [email protected] of bel 0578 – 699 789. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven