Registratie- en kentekenplicht landbouwvoertuigen is ingegaan | Veldhuis Advies

Registratie- en kentekenplicht landbouwvoertuigen is ingegaan

Filter

Registratie- en kentekenplicht landbouwvoertuigen is ingegaan

Landbouwvoertuigen zijn al sinds jaar en dag WAM-plichtig, maar vanaf 1 januari zijn ze ook registratieplichtig. Heeft u een (land)bouwvoertuig dat op de openbare weg rijdt en een maximale constructiesnelheid heeft boven de 6 km/uur? Dan moet het waarschijnlijk geregistreerd worden en voorzien van een nieuw kenteken.

Voor (land)bouwvoertuigen die u vóór 1 januari 2021 al in gebruik had, geldt een overgangsperiode. U kunt dit jaar uw voertuig registreren zonder dat daar een RDW toelatingskeuring voor nodig is. Nieuwe voertuigen na 1 januari 2021 moeten door de fabrikant of verkoper geregistreerd worden en zijn goedgekeurd als u ze aanschaft.

Vanaf 1 januari 2022 moeten alle (land)bouwvoertuigen volgens de nieuwe richtlijnen geregistreerd zijn en voorzien zijn van het juiste kenteken. In dit artikel vertellen we u graag meer over wat de registratieplicht inhoudt en wat u moet doen als u in het bezit bent van zo’n voertuig.

Op welke voertuigen is de registratieplicht van toepassing?

De registratieplicht geldt voor alle voertuigen die in een van de volgende categorieën vallen:

  • T: Landbouwtrekkers op wielen
  • C: Landbouwtrekkers op rupsen
  • R: Landbouwaanhangwagens, zoals gronddumpers en silagewagens
  • S: Verwisselbare getrokken uitrustingstukken zoals balenpersen en mesttanks
  • Z: Motorrijtuigen met beperkte snelheid, zoals graafmachines, wielladers en oogstmachines

Weet u niet zeker of uw voertuig geregistreerd moet worden? Met de handige tool van de RDW komt u er zo achter. Bekijk de tool hier.

Heeft uw voertuig een GV-kenteken (grensverkeer)? Dan moet deze ook vervangen worden door een GAIK-kenteken.


Grensverkeer kenteken vs. GAIK-kenteken

Waarom geldt er een registratieplicht voor landbouwvoertuigen?

Door het registreren van deze voertuigen is het makkelijker te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is bij bijvoorbeeld diefstal. Of wanneer het voertuig betrokken is bij een verkeersongeluk.

Ook verhoging van de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen

Tegelijk met het invoeren van de kentekenplicht is de maximum snelheid voor tractoren verhoogd van 25 km per uur naar 40 km per uur. De snelheidsverhoging zou het aantal gevaarlijke inhaalmanoeuvres door andere (snellere) weggebruikers moeten verminderen.

Let wel op, ligt de maximale constructiesnelheid van het voertuig boven de 40 km per uur? Dan valt het vanaf 1 mei 2021 ook onder de APK-plicht. Het keuren van deze voertuigen gaat in fases, de RDW stuurt u hier een oproep voor per post.

Wat moet u doen?

Bent u reeds in het bezit van een landbouwvoertuig dat nu onder de registratieplicht valt?

Dan is het belangrijk dat u deze dus vóór 1 januari 2022 geregistreerd heeft. Dit doet u door in te loggen met uw DigiD of eHerkenning op de site van de RDW. De registratie kost u €18,00 voor een nieuwe registratie en €10,40 als u al een GV-kenteken heeft.

Na ontvangst van het kentekenbewijs koopt u zelf een kentekenplaat bij de automaterialenhandel (dit kost tussen de 25 en 45 euro).

Heeft u een heel wagenpark (tenminste 25 voertuigen) dat nog geregistreerd moet worden?

De RDW zorgt ervoor dat er uiterlijk in april een methode is ontwikkeld waarbij u uw voertuigen in één keer kan registreren met behulp van een Excel-bestand. Het scheelt u een hoop werk als u niet voor ieder voertuig een registratieformulier hoeft in te vullen!

Gaat u een nieuw voertuig aanschaffen?

Dan zal deze automatisch geregistreerd worden.

Vergeet niet uw verzekeraar op de hoogte te brengen!

Wanneer u uw voertuig registreert en daarvoor een kenteken ontvangt is het belangrijk dat u ook uw verzekeraar daarover informeert. Stuur daarom na ontvangst van het kenteken een kopie ervan naar bedrijven@veldhuisadvies.nl.

Meer weten?

Heeft u aanvullende vragen of wilt u bijvoorbeeld meer weten hoe u uw landbouwvoertuigen optimaal kunt verzekeren? Neem dan contact met ons op via bedrijven@veldhuisadvies.nl of bel 0578-699789. We helpen u graag.

Cor Stoop
Bedrijfsadviseur assurantiën
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld