• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Welke risico’s lopen uw medewerkers? Leg ze vast in een RI&E!

Door ongevallen op het werk of beroepsziekten overlijden jaarlijks 4100 mensen en zitten tienduizenden mensen ziek thuis. Een zieke medewerker kost u als ondernemer gemiddeld € 260 per dag. Natuurlijk wilt u uw medewerkers een veilige werkplek geven. Wanneer u beschikt over een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, ofwel een RI&E, voorkomt u boetes en voldoet u ook richting de verzekeraar aan uw verplichtingen. Bovendien neemt u het recht van uw medewerkers op een veilige werkplek serieus!

Welke risico’s lopen uw medewerkers? Leg ze vast in een RI&E!

Moeten uw medewerkers veel tillen of doen ze juist veel beeldschermwerk? Werken ze met chemische stoffen? Is het werk emotioneel zwaar of zijn er veel onregelmatige diensten? Hoe is de sfeer op de werkvloer? Kortom: welke fysieke, psychosociale en veiligheidsrisico’s lopen uw medewerkers in hun dagelijkse werk?

Plan van aanpak

In een RI&E somt u al deze risico’s op. U kunt uzelf de volgende vragen stellen om de risico’s te prioriteren. Zoals: hoe groot is de kans op dit risico, hoe vaak wordt men blootgesteld aan dit risico en hoeveel werknemers lopen er gevaar? Vervolgens geeft u in een plan van aanpak per risico aan hoe het voorkomen of verminderd moet worden. Met welke maatregel? Wat is er daarvoor nodig? Wie gaat ermee aan de slag en wanneer? Wat zijn de kosten? Wanneer bent u tevreden?

Zelf doen of laten doen

U kunt zelf een RI&E opstellen, al zult u die nog wel door een expert moeten laten toetsen. U kunt het ook helemaal uitbesteden. En misschien heeft uw brancheorganisatie wel een voorbeeld RI&E beschikbaar. Via deze routeplanner ontdekt u welke route voor u geschikt is.

Verzekeringen

Wie de inspectie SZW op bezoek krijgt en geen RI&E heeft, riskeert een boete die fors kan uitpakken. Maar het naleven van de RI&E verplichting is ook belangrijk voor uw zakelijke verzekeringen. Verzekeraars gaan er van uit dat u zich houdt aan de wettelijke verplichtingen. Bovendien speelt preventie ook bij verzekeringen een grote rol. De RI&E komt met name in beeld bij verzuimverzekeringen en werkgeversaansprakelijkheid en niet-naleving ervan kan invloed hebben op de dekking. Raadpleeg uw financieel adviseur of verzekeraar, zij kunnen u hierbij van dienst zijn.

Bestaande RI&E

Heeft u al een RI&E, dan betekent dat niet dat u op uw lauweren kunt rusten. Er verandert dit jaar het een en ander aan de eisen die gesteld worden. Het wordt bijvoorbeeld ook verplicht om de onderliggende oorzaken van de risico’s te benoemen. Stel dat veel beeldschermwerk een risico is, wat is daar dan de echte oorzaak van? Komen werknemers bijvoorbeeld wel naar de trainingen voor een goede werkhouding of houden ze zich aan de instructies om het werk af te wisselen en biedt u ze ook echt die gelegenheid? Een tweede nieuwe eis is dat u ook in uw RI&E de effectiviteit van de genomen maatregelen moet beoordelen. Lees er meer over op rie.nl

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de RI&E? Beluister onze podcast over dit onderwerp hier. De specialisten van NLG Arbo kunnen u helpen bij het opstellen van uw RI&E. Neem contact op via [email protected] of bel 0578 699 789 voor het maken van een afspraak.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven