• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Hypotheek met NHG, een goed idee?

Goed nieuws voor huizenkopers: de NHG-grens voor hypotheekleningen wordt per 1 januari 2024 verhoogd naar 435.000 euro. Zo hebben meer mensen de mogelijkheid om een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) af te sluiten. Omdat dit aanzienlijk bijdraagt aan het versterken van uw financiële zekerheid, raden wij u zeker aan om het afsluiten van deze garantie te overwegen.

Hypotheek met NHG, een goed idee?

Een hypotheek met NHG biedt meer financiële zekerheid

Het kopen van een woning is vanzelfsprekend een grote stap en brengt de nodige risico's met zich mee. Het is daarom cruciaal om op te hoogte te zijn van de mogelijkheden die u heeft om deze risico’s in te perken. Want wat gebeurt er wanneer u uw hypotheek tijdelijk niet kunt betalen? Of wanneer u uw huis met verlies moet verkopen? Als u een hypotheek met NHG afsluit, kunt u rekenen op een aantal verzachtende noodmaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke verlaging van uw woonlasten, om zo een moeilijke periode te overbruggen. Ook kan na de verkoop van uw woning een eventuele restschuld onder voorwaarden worden kwijtgescholden. Hiermee creëert u meer financiële zekerheid op de lange termijn.

Met NHG profiteert u van een lagere rente

Omdat de bank minder risico loopt wanneer u een hypotheek met NHG afsluit, betaalt u een lagere rente over uw hypotheek. De rente kan bijvoorbeeld 0,5% lager zijn. Dit vertaalt zich uiteraard naar een lagere maandlast. Wilt u weten wat u per maand zou kunnen besparen met een NHG? Neem dan gerust contact op met een van onze financieel adviseurs.

Wanneer kan ik NHG afsluiten?

Bij de aankoop van uw nieuwe woning, kunt u kiezen voor een hypotheek met NHG. Ook kunt u voor een hypotheek met NHG kiezen, bij het oversluiten van een al bestaande hypotheek. In beide gevallen mag de marktwaarde van uw woning niet de kostengrens van NHG overschrijden. Voorheen lag deze grens op 405.000 euro. Per 1 januari 2024 zal deze dus worden opgehoogd naar 435.000 euro.

Hoeveel kost het afsluiten van NHG?

Het afsluiten van een hypotheek met NHG kost geld. Deze kosten worden ook wel de borgtochtprovisie genoemd. Deze provisie blijft in 2024 overigens gelijk aan die in 2023, namelijk 0,6 procent van het totale hypotheekbedrag.

Kan ik NHG ook achteraf aanvragen?

Misschien was u zich niet bewust van de voordelen van NHG toen u uw hypotheek afsloot. Soms is het dan mogelijk om alsnog een NHG aan te vragen. Let er wel op dat uw rentecontract dan wordt opengebroken. Of dit voor u voordelig uitpakt, ligt onder anderen aan het verschil tussen uw huidige rente en de rente die u zou gaan betalen bij de nieuwe hypotheek.
De NHG op uw hypotheek laten vervallen is wettelijk overigens niet mogelijk.

Extra hoge NHG-grens wanneer u uw woning verduurzaamt

Als u uw woning wilt verduurzamen, is daarvoor vaak extra leenruimte beschikbaar. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een kleinere groene hypotheek, bovenop uw reguliere hypotheek. In zo’n geval wordt de NHG-grens verhoogd naar 461.100 euro. Zo staat het verduurzamen van uw woning u niet in de weg bij het verkrijgen van de NHG.

Meer informatie?

Wilt u weten of het voor u verstandig is om een hypotheek met NHG af te sluiten? Of twijfelt u of u uw huidige hypotheek moet oversluiten naar een met NHG? Neem dan gerust contact op met onze financieel adviseurs via [email protected] of bel 0578 211 000. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven