Kan uw onderneming het wegvallen van een compagnon dragen? | Veldhuis Advies

Kan uw onderneming het wegvallen van een compagnon dragen?

Filter

Kan uw onderneming het wegvallen van een compagnon dragen?

Nederland is talloze ondernemers rijk, en gelukkig maar. Veel van deze organisaties zijn opgebouwd in een compagnonsstructuur, ongeveer 200.000 om precies te zijn. Met een of meerdere vennoten die het eigenaarschap en de leiding hebben over de dagelijkse operatie, een mooie partnerschap waar compagnons elkaar versterken en aanvullen. Maar kan het bedrijf ook door als onverwacht één van de compagnons wegvalt?

Merendeel bedrijven kwetsbaar bij wegvallen compagnon

Terwijl ruim de helft (52%) van de ondernemingen aangeeft dat de compagnon niet of zeer moeilijk te vervangen is heeft slechts 40% van de ondernemingen met een compagnon-constructie dit risico verzekerd met een compagnonverzekering. De compagnonverzekering is een vorm van overlijdensrisicoverzekering die het verzekerde bedrag uitkeert aan de achterblijvende compagnon(s) bij overlijden.

Met de uitkering van deze verzekering kunnen bijvoorbeeld de aandelen van de overleden compagnon worden gekocht van diens erfgenaam, of er kan een vervanger worden aangetrokken en met de uitkering van de verzekering worden betaald. Het geeft de compagnons financiële zekerheid en het vertrouwen dat het bedrijf door kan gaan, zelfs bij overlijden.

Voor welke bedrijven is de compagnonverzekering geschikt?

De compagnonverzekering is geschikt voor alle bedrijven (of andere samenwerkingsverbanden) met een aantal compagnons. Samen met uw financieel adviseur en uw compagnon(s) bepaalt u voor welk bedrag u de verzekering af wilt sluiten. Vaak is dat voor het deel van het ondernemingsvermogen waar de compagnon eigenaar is. Daarnaast is het een goed idee om met uw adviseurs te spreken over onderdelen in de vennootschapsakte.

Uw onderneming is vaak uw levenswerk, continuïteit is een van de belangrijkste zaken, ook bij overlijden. Hoe is het in uw vennootschapsakte geregeld? Is er een overnamebeding? In een overnamebeding kan worden geregeld dat de overblijvende maten of vennoten eerst de mogelijkheid krijgen om het bedrijf over te nemen, voordat het naar de erfgenaam of naar derden gaat.

Kruislings verzekeren

Wanneer een ondernemer een risicoverzekering op diens leven sluit met de andere vennoot als begunstigde dan moet er over de uitkering erfbelasting betaald worden. Dit is te omzeilen wanneer de vennoten op elkaars leven het risico verzekeren. Persoon A verzekert zich voor het overlijden van persoon B en vice versa. Uw adviseur vertelt u graag meer over deze constructie en hoe de compagnonverzekering actueel te houden is, ook als het bedrijf en daardoor de ondernemingswaarde groeit.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de overlijdensrisicoverzekering voor compagnons? Spreek er eens over met uw financieel adviseur! We helpen u graag. Neem contact op met onze specialisten via fpdesk@veldhuis-advies.nl of bel 0578 699 769 voor het maken van een (digitale) afspraak.

Harry Stomphorst
Senior PensioenConsultant
Dit artikel is geschreven door:

“Pensioen is inmiddels gelukkig een ‘echt’ vak geworden waardoor wij als adviseurs weer trots zijn op ons beroep.”

Harry Stomphorst (1958) is woonachtig in Marum (Groningen). Hij is gehuwd en vader van vier kinderen. In de afgelopen jaren heeft hij zich met name bezig gehouden met advisering van collectief- en DGA pensioen. Verder geeft hij ook bredere financiële adviezen aan ondernemers en ondernemingen.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld