• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Helft van MKB Nederland is niet voorbereid op cyberaanval

Het bedrijfsleven is niet goed voorbereid op een cyberaanval. Onderzoek van Ipsos in opdracht van Allianz toont aan dat de helft van mkb-bedrijven geen actuele procedures heeft klaarliggen voor een mogelijke cyberaanval.

Daarnaast blijkt maar één op de drie de kennis in huis om de onderneming te beschermen tegen hackers. Allianz noemt het opmerkelijk dat ondernemers wel veel doen om hun fysieke eigendommen, zoals het bedrijfspand en goederen, te beschermen, maar dat digitale beveiliging relatief weinig aandacht krijgt.

Helft van MKB Nederland is niet voorbereid op cyberaanval

Online preventie niet op orde

Uit het onderzoek blijkt dat de online bescherming en preventie bij veel mkb-ondernemers niet op orde is. De verzekeraar denkt dat dit mogelijk te maken heeft met het gebrek aan besef van deze ondernemers welke risico’s zij lopen als ze online kwetsbaar zijn. Van de kleine mkb-ondernemers checkt meer dan een kwart zijn of haar online beveiliging, maar heeft van hen lang niet iedereen genoeg budget om zich tegen cybercriminelen te weren.

Wist u dat?
De gemiddelde kosten door schade, herstel- en beperkingsmaatregelen na een cyberaanval bij een mkb-onderneming lopen al snel op tot ruim €300.000,-

Flinke stappen te maken in bewustwording

Van de kleine bedrijven is 7 procent verzekerd tegen cybercriminaliteit en ruim een kwart van de grote bedrijven.Allianz concludeert daaruit dat het Nederlandse bedrijfsleven nog flinke stappen te zetten heeft als het gaat om de bewustwording en beveiliging rondom online criminaliteit.

Juist kleinere bedrijven zijn interessante prooi voor cybercriminelen

Vanwege het ontbreken van de preventiemaatregelen en de grote afhankelijkheid van computersystemen zijn juist kleine bedrijven een interessant doelwit voor hackers. Dit soort ondernemingen worden vaak het slachtoffer van ransomware. Alles wordt versleuteld en pas na het betalen van een flinke som losgeld worden de bedrijfssystemen weer vrijgegeven.

Fysieke preventie wel in orde

Overigens is de fysieke preventie tegen bijvoorbeeld inbraak en brand prima in orde, concludeert Allianz. Bijna alle ondernemers hebben hun bedrijfspand voorzien van goede sloten, camera’s, alarmen en hekwerken. Ook op het gebied van brand hebben de meeste ondernemers hun preventie op orde.

Meer informatie over cyber en uw bedrijf?

Wilt u meer weten over hoe u uw onderneming weerbaar kunt maken tegen cybercriminaliteit en hoe u de risico’s van cybercriminaliteit kunt verzekeren? Onze specialisten staan voor u klaar. Speciaal voor het MKB ontwikkelde Veldhuis Advies het cybersecurity adviespakket. In samenwerking met cyberweerbaarheidsexperts brengen we uw onderneming in kaart zodat potentiële gevaren opgevangen kunnen worden.

Mail [email protected] of bel 0578 699 789 voor het maken van een (digitale) afspraak.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven