Welke verzekeringspapieren moet ik bewaren en hoe lang?
Best verwarrend, al die verschillende verzekeringspapieren. Wij zette de belangrijkste documenten en hoe lang u deze het beste kunt bewaren op een rij.
De hypotheekverstrekker stelt een opstalverzekering verplicht. Deze wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Daarnaast kan het verstandig zijn om een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en overlijdensrisicoverzekering af te sluiten wanneer u een huis koopt.
Eigenlijk stelt de wet geen enkele verzekering aan een woonhuis verplicht. Wel zal uw hypotheekverstrekker minimaal één verzekering als eis stellen bij het afsluiten van de hypotheek: de opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan de structurele elementen van de woning, zoals muren, het dak, de vloeren, ramen en deuren. Ook bijgebouwen, zoals een garage of schuur, zijn vaak inbegrepen.
Waarom stelt de hypotheekverstrekker een woonhuisverzekering verplicht? Dat komt omdat uw woning het onderpand is van uw hypotheek. In het geval dat u de hypotheek niet meer kunt betalen, kan de hypotheekverstrekker in het uiterste geval uw woning veilen. Met de opbrengst wordt dan (een deel van) de openstaande schuld afgelost. Is uw huis afgebrand of door een andere reden vernield? Dan is er weinig tot geen onderpand.
U heeft uw eerste huis gekocht of op het oog. Een mooie nieuwe stap! Nu wilt u natuurlijk weten wat uw vaste lasten zijn. Een deel van deze vaste maandelijkse kosten bestaat uit verzekeringen. Welke verzekeringen zijn verstandig in uw situatie? Welke zijn nu écht verplicht? En ook niet onbelangrijk, welke verzekeringen kunt u eigenlijk wel achterwegen laten? Wij helpen u graag met het maken van de meest passende keuzes.
Wilt u vrijblijvend advies op maat bij het afsluiten van uw verzekeringen? Of heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op via [email protected] of tel. 0578-699799.