• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

Welke verzekeringen heb ik nodig voor een koophuis?

De hypotheekverstrekker stelt een opstalverzekering verplicht. Deze wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Daarnaast kan het verstandig zijn om een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en overlijdensrisicoverzekering af te sluiten wanneer u een huis koopt.

Welke verzekeringen heb ik nodig voor een koophuis?

De opstalverzekering (woonhuisverzekering) is verplicht bij een hypotheek

Eigenlijk stelt de wet geen enkele verzekering aan een woonhuis verplicht. Wel zal uw hypotheekverstrekker minimaal één verzekering als eis stellen bij het afsluiten van de hypotheek: de opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan de structurele elementen van de woning, zoals muren, het dak, de vloeren, ramen en deuren. Ook bijgebouwen, zoals een garage of schuur, zijn vaak inbegrepen.

Uw woning is het onderpand van de hypotheek

Waarom stelt de hypotheekverstrekker een woonhuisverzekering verplicht? Dat komt omdat uw woning het onderpand is van uw hypotheek. In het geval dat u de hypotheek niet meer kunt betalen, kan de hypotheekverstrekker in het uiterste geval uw woning veilen. Met de opbrengst wordt dan (een deel van) de openstaande schuld afgelost. Is uw huis afgebrand of door een andere reden vernield? Dan is er weinig tot geen onderpand.

Verstandig om af te sluiten: inboedel-, aansprakelijkheids- en overlijdensrisicoverzekering

 • Inboedelverzekering
  Deze verzekering dekt de schade aan verplaatsbare bezittingen binnen de woning, zoals meubels, elektronica, kleding, sieraden en andere persoonlijke eigendommen. De dekking is van toepassing op schade door bijvoorbeeld inbraak, brand, waterschade en diefstal.

 • Overlijdensrisicoverzekering
  De overlijdensrisicoverzekering biedt financiële zekerheid voor nabestaanden. Dit is een sterke aanrader als uw inkomen essentieel is voor het betalen van de woonlasten. Met de juiste overlijdensrisicoverzekering kunnen uw partner en/of kinderen na uw overlijden zonder zorgen in uw huis blijven wonen.

 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Deze verzekering vergoedt letsel en schade aan eigendommen van anderen. Bijvoorbeeld de schade aan de eigendommen van buren tijdens een verbouwing. Zaagt u per ongelijk de verkeerde leiding door en loopt daardoor de kelder van de buurman vol met water? De buurman kan dan aanspraak maken op een schadevergoeding van uw verzekeraar, waardoor u niet zelf voor de kosten hoeft op te draaien.

 • Rechtsbijstandverzekering
  Met een rechtsbijstandverzekering ontvangt u hulp en advies bij juridische problemen. Bij het laten uitvoeren van bouwwerkzaamheden aan uw woning kunnen er bijvoorbeeld geschillen ontstaan met aannemers of leveranciers. Of er blijkt iets aan uw pas gekochte woning te mankeren, waarvan u niet op de hoogte bent gesteld vóór de koop. Met een rechtsbijstandverzekering bent u altijd op de hoogte van uw rechten.

Uw toekomst verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

 • In loondienst: woonlastenverzekering
  Bent u in loondienst dan keert de woonlastenverzekering uit bij inkomensdaling door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, waardoor u in staat bent om gedurende een bepaalde periode uw hypotheeklasten te blijven betalen.

 • Ondernemers: arbeidsongeschiktheidsverzekering
  Voor ondernemers is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) belangrijk, zeker wanneer u een eigen woning met hypotheek bezit. De AOV voorziet in uitkeringen op het moment dat u als zelfstandige niet in staat bent om uw werkzaamheden uit te voeren als gevolg van arbeidsongeschiktheid of ziekte.

Verzekeringen maken deel uit van uw maandelijkse lasten

U heeft uw eerste huis gekocht of op het oog. Een mooie nieuwe stap! Nu wilt u natuurlijk weten wat uw vaste lasten zijn. Een deel van deze vaste maandelijkse kosten bestaat uit verzekeringen. Welke verzekeringen zijn verstandig in uw situatie? Welke zijn nu écht verplicht? En ook niet onbelangrijk, welke verzekeringen kunt u eigenlijk wel achterwegen laten? Wij helpen u graag met het maken van de meest passende keuzes.

Meer informatie?

Wilt u vrijblijvend advies op maat bij het afsluiten van uw verzekeringen? Of heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op via [email protected] of tel. 0578-699799.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven