• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering?

Er zijn veel verschillende levensverzekeringen en soms is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering (ORV) en een uitvaartverzekering?

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering?

Ben ik dubbel verzekerd met een overlijdensrisicoverzekering én een uitvaartverzekering?

Om meteen maar antwoord te geven op de vraag: nee, u bent niet dubbel verzekerd wanneer u deze beide producten in uw verzekeringsmap hebt zitten. De producten dekken ieder een ander risico af en dienen ieder een ander doel.

Makkelijker voor nabestaanden

De overeenkomst tussen de twee is dat beide verzekeringen bedoeld zijn om het leven van uw nabestaanden een stukje makkelijker te maken. Bij een uitvaartverzekering gaat dat om een heel specifiek doel: de bekostiging van de uitvaart en de begeleiding ervan. Bij een overlijdensrisicoverzekering is het doel veel breder: er wordt dan een bepaald geldbedrag uitgekeerd dat door de achterblijvende partner vaak wordt gebruikt om bijvoorbeeld een deel van de hypotheek af te lossen. Maar het bedrag kan ook worden ingezet om het maandinkomen gedurende een periode aan te vullen. Het geld is bedoeld om te zorgen dat uw nabestaanden niet in de financiële problemen komen door uw overlijden.

Lees meer: Staat u wel eens stil bij uw overlijden?

Verschil in uitkering

Het grote verschil tussen de twee verzekeringen is dat een overlijdensrisicoverzekering niet uitkeert wanneer de verzekeringnemer na de looptijd, van bijvoorbeeld vijftien of twintig jaar, nog leeft.  Het risico van vroegtijdig overlijden heeft zich dan niet voorgedaan. Vergelijk het met een brandverzekering: die keert ook alleen uit wanneer het risico zich daadwerkelijk voordoet. Deze verzekering is vaak gekoppeld aan de hypotheek en als die is afbetaald, is de noodzaak van de overlijdensrisicoverzekering ook vaak minder groot. Een uitvaartverzekering keert daarentegen altijd uit: overlijden doen we uiteindelijk allemaal. Er is geen looptijd aan gekoppeld en u blijft ook premie betalen zolang u leeft (ofwel zolang u dekking wilt hebben).

Overbodig?

Zoals gezegd bent u niet dubbel verzekerd als u deze beide polissen in huis hebt. Een uitvaartverzekering maakt een overlijdensrisicoverzekering niet overbodig: uw nabestaanden kunnen er immers niet de hypotheek mee aflossen of hun maandinkomen mee aanvullen. Ze kunnen er alleen de begrafenis of crematie van bekostigen.

Andersom maakt een overlijdensrisicoverzekering een uitvaartverzekering ook niet overbodig. Wanneer iemand overlijdt ná de looptijd van deze verzekering, vindt er immers geen uitkering plaats. Als er dan ook geen uitvaartverzekering is afgesloten, dan moet de uitvaart uit eigen middelen worden betaald.

Alleen wanneer iemand vroegtijdig overlijdt zou een deel van de ORV-uitkering kunnen worden ingezet om de uitvaart te betalen. Overigens hebben ook veel kapitaalkrachtige particulieren toch een uitvaartverzekering. Het gaat hen niet alleen om de uitkering, maar vooral ook om de begeleiding en de ontzorging die bij de uitvaartverzekering wordt geboden.

Meer informatie

Wilt u uw nabestaanden financieel goed achterlaten? Neem gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-211000. We denken graag met u mee.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven