• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit waarbij internetcriminelen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van een organisatie. ICT is bij deze vorm van criminaliteit het doel én het middel. De motieven van internetcriminelen lopen uiteen. Veelal is dit om een grote hoeveelheid geld buit te maken of om een bedrijf schade aan te brengen. De impact is over het algemeen enorm.

Wat is cybercrime?

Vormen cybercriminaliteit

Er zijn verschillende soorten cybercrime waarmee men te maken kan krijgen. De 10 meest voorkomende varianten zijn:

  1. Cyberafpersing
    Zodra hackers toegang hebben tot het digitale netwerk starten zij met het afpersen van de organisatie of een persoon. Je krijgt pas weer toegang tot de computer(s) of telefoon(s) zodra er geld betaald is.
  2. Cyberstalking
    Deze vorm van cybercrime komt vaak voor bij individuen: via digitale kanalen word je stelselmatig lastiggevallen.
  3. Phishing
    Phishing is een vorm van cybercrime die we steeds vaker zien: via een valse e-mail of website wordt gevraagd naar je persoonlijke gegevens. Internetcriminelen kunnen dit ook vanuit jouw bedrijfsnaam doen. Geef nooit zomaar wachtwoorden, pincodes of andere persoonlijke gegevens door n.a.v. dit soort berichten.
  4. Malware
    Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software. Door de computer te besmetten met malware kunnen criminelen toegang krijgen tot de computer en je bestanden vergrendelen. Een bekend voorbeeld van malware is het virus. Een virus is een computerprogramma dat zich in een bestand op je computer nestelt. Er kan informatie op je computer verspreid worden, maar het is ook mogelijk dat je computer hierdoor niet meer te gebruiken is.
  5. Password cracking
    Criminelen achterhalen je wachtwoorden om vervolgens in te breken op je computer, telefoon en/of netwerk.
  6. Botnet
    Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers die aangestuurd worden door een centrale server. Een internetcrimineel koopt toegang tot dit netwerk en kan automatisch opdrachten uitvoeren.
  7. Defacing
    Bij defacing veranderen cybercriminelen de content: bijvoorbeeld door de homepage van je website aan te passen.
  8. Identiteitsfraude
    Deze vorm van cybercrime kan bij zowel individuen als bedrijven voorkomen. Internetcriminelen gebruiken jouw identiteit of bedrijfsgegevens om bijvoorbeeld producten of diensten te bestellen, creditcards aan te vragen of illegale activiteiten uit te voeren.
  9. Ransomware
    Ransomware is een vorm van cybercrime waarbij bestanden op je computer vergrendeld worden. Wil je weer toegang tot de gegevens? Dan moet er, de naam zegt het al, losgeld betaald worden.
  10. DdoS-aanval
    Bij een DdoS-aanval wordt de server overbelast met als doel de website of internetdienst onbruikbaar te maken.

Doel van internetcriminelen

Cybercriminelen of hackers zijn er in vele soorten en maten: van personen tot organisaties en van activisten (hackersgroep Anonymous bijvoorbeeld) tot staatsgebonden groepen. In werkelijkheid gaat het vaak om personen of collectieven die het internet gebruiken om te protesteren en mensen te mobiliseren of om individuen of bedrijven te chanteren of deels af te persen met het doel geld te verdienen.

Hoe kunt u zich wapenen?

Het spreekwoord "Voorkomen is beter dan genezen" gaat hier zeker op. Lees hier hoe u zoveel mogelijk leed kunt voorkomen.

Bedrijven kunnen zich tegen de schade van cybercriminaliteit verzekeren met een speciale cyberriskverzekering. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken, via [email protected] of tel. 0578-699789.

Bent u toch slachtoffer geworden?

Volg dan onderstaand stappenplan:

Stap 1. Verbreek direct de internetverbinding om verdere verspreiding van gegevens te voorkomen.

Stap 2. Informeer de IT-afdeling of laat iemand naar de computer/telefoon kijken waarop de aanval is gepleegd. Scan de computer vervolgens op malware.

Stap 3. Maak indien mogelijk een back-up van je bestanden.

Stap 4. Blokkeer eventuele betaalrekeningen.

Stap 5. Doe aangifte bij de politie. Dit kan via het telefoonnummer 0900-8844 of bij de lokale politie. Het is aan te raden om te vragen of een digitaal expert aanwezig kan zijn tijdens de aangifte.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven