• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1
Verhaal van een ondernemer

De medewerkers die voor u voor het vuur gaan, raken als eerste opgebrand

Jeroen (43) is sinds een aantal jaar ondernemer. Gelukkig gaat het goed met zijn bedrijf en heeft hij door de jaren heen een groep van tien medewerkers om zich heen verzameld met wie hij het heel gezellig heeft. Er wordt hard gewerkt. Jeroen waardeert dat en werkt daarom onbewust nog iets harder. Als ambitieuze ondernemer én leidinggevende vindt hij belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Dus is hij ’s ochtends vaak als eerst op kantoor en ’s avonds doet hij meestal ook het licht weer uit. Eenmaal thuis verstuurt hij nog een paar mailtjes en in het weekend werkt hij de laatste zaken weg.  

De medewerkers die voor u voor het vuur gaan, raken als eerste opgebrand

Structureel teveel

Ondertussen groeit zijn bedrijf, maar er begint ook iets te wringen. Zijn medewerkers werken steeds vaker over, maar twee van hen verzuimen ook steeds vaker en één is al langdurig thuis na een vervelende echtscheiding. De sfeer op de werkvloer verslechtert. Er speelt van alles, maar hij weet niet precies meer wat. Zelf loopt Jeroen namelijk ook op zijn tenen en maakt hij zich zorgen over de stijgende verzuimkosten. Een zieke werknemer kost hem al snel twee keer zoveel, maar ze zorgen niet meer voor inkomen. Dat drukt zwaar.

Toch wil hij niet klagen. Na de eerste zware jaren is hij blij dat hem eindelijk voor de wind gaat, dus alle opdrachten worden nog steeds met enthousiasme aangenomen. Ook zijn werknemers klagen niet. Ze lopen met liefde een stapje harder. Eigenlijk kunnen ze wel 3 nieuwe collega’s gebruiken, maar door de krappe arbeidsmarkt is er nog maar één gevonden. Daarom doet Jeroen er ook nog een schepje bovenop. Dit is immers waar hij altijd van gedroomd heeft.

Hernieuwde aandacht

Na een uitzonderlijk drukke week én een uit de hand gelopen discussie, besluit Jeroen dat het nu echt anders moet. Hetzij met een beetje hulp van buitenaf. Als leidinggevende is hij immers de enige die de situatie echt kan veranderen. Na een aantal gesprekken met een coach besluit hij zich als eerst te gaan richten op zijn eigen werkpatroon en op het (herstellen van) het contact met zijn werknemers. Hij wil weer aandacht hebben voor de persoon achter de functie; wat speelt er thuis? Zit iemand lekker in zijn vel en wat zijn de ambities? Hij komt er zo achter dat de collega die nu al regelmatig uitvalt mentaal niet lekker in zijn vel zit en dat de echtscheiding van de andere collega al veel langer liep dan hij eigenlijk wist. Daar baalt hij van.

Ruimte voor nieuwe ideeën

Ook zijn eigen levensstijl neemt hij onder de loep. Door de stress was hij steeds ongezonder gaan eten, maar nu maakt hij weer vaker gezondere keuzes. Ook zijn geliefde sport heeft hij weer opgepakt en na 17:00 uur verstuurt hij (bijna) geen e-mails meer. Zo langzamerhand voelt hij zich weer fitter worden en ontstaat er ruimte in zijn hoofd. Ook op de werkvloer wordt de verandering bewust en onbewust opgemerkt. Er worden iets minder opdrachten aangenomen én er wordt geïnvesteerd in het efficiënter maken van de processen. Dat geeft lucht bij iedereen.

Duurzaam gezond

Mede hierdoor voelen ook zijn medewerkers zich vrij om de dag op tijd af te sluiten en af en toe weer een dag vrij te nemen. Ook wordt er drie keer per week een gezonde lunch geserveerd die ze samen eten en is er een groep die nu steevast een lunchwandelingetje maakt. Heel langzaam verbetert de sfeer op de werkvloer. Een aantal collega’s krijgt meer verantwoordelijkheid en één zelfs een andere functie waarin ze beter tot haar recht komt. Alles samen heeft invloed op de ontspanning binnen het bedrijf, het ziekteverzuim neemt af én klanten zijn tevredener. Inmiddels floreert Jeroens bedrijf dus weer, maar nu wel op een duurzame manier.

Ontspanning in uw bedrijf

Verhalen zoals die van Jeroen komen wij in de praktijk regelmatig tegen. Daarom bieden we namens Veldhuis Advies verschillende handvatten om ook weer ontspanning in uw bedrijf én leiderschap te brengen. Van een quickscan vitaliteit tot gezondheidschecks of een training vitaal leiderschap. Neem gerust contact met ons ons op, ook om gewoon even te sparren!

Goed werkgeverschap

Bij Veldhuis Advies geloven wij in de voordelen van goed werkgeverschap. Door uw medewerkers actief te ondersteunen in hun fysieke, mentale én financieel fitheid en ze een fijne en sociale werkplek te bieden waar de medewerker echt centraal staat, komt uw organisatie van binnenuit tot bloei.

Zelf werken wij al meer dan 10 jaar aan goed werkgeverschap en inmiddels plukken niet alleen onze medewerkers, maar ook onze klanten hier de vruchten van. Zij beoordelen ons al jaren gemiddeld met een 9,1. Bent u op zoek naar concrete handvatten voor goed werkgeverschap? Wij helpen u graag met inspiratie, advies of de expertise van ons en onze partners.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven