Veldhuis Advies Podcast: De Risico Inventarisatie- en Evaluatie
Speciaal voor ondernemers maken de specialisten van Veldhuis Advies een informatieve podcast. In de afleveringen van de podcast bespreken we verschillende thema's in het zakelijke domein. Met een focus op financiën, verzekeringen, arbeidsomstandigheden en pensioenen. De derde aflevering is nu beschikbaar om te luisteren. De vorige afleveringen beluistert u hier.

In de kleine lettertjes van de wet staat opgenomen dat iedere ondernemer met personeel verplicht is om een risico inventarisatie- en evaluatie te hebben. Maar waarom eigenlijk? Wat zijn de gevolgen als een onderneming géén RI&E heeft gemaakt/laten opstellen? Wat staat er allemaal in een dergelijk document? Hoe zorgt een bedrijf dat zo'n RI&E onderdeel wordt van de cultuur en niet als 'papieren tijger' ligt te verstoffen in een lade?
Deze en andere vragen worden beantwoord in deze aflevering van de Veldhuis Advies podcast. We gaan hier kort (15 min) over in gesprek met specialisten:
![]() Dick Vos commerciële directie Veldhuis Advies |
![]() Jolande van Veen-Krol Casemanager verzuim NLG Arbo Oost |
Beluister de aflevering direct hier op deze pagina, of 'on-the-go' via Spotify.
Gerelateerde berichten
Als je arbeidsongeschikte zzp’er toch gewoon je werknemer bleek te zijn
Vanaf dit jaar controleert de Belastingdienst actief op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Als opdrachtgever is het daarom belangrijk te weten dat schijnzelfstandigheid beoordeeld wordt op basis van de onafhankelijke relatie tussen jou en de zzp’er. Het is dus mogelijk dat de persoon die jij maar voor 10 uurtjes per maand inhuurt, toch als schijnzelfstandige kan worden aangemerkt. In het voorbeeld hieronder lees je wat er, in het ergste maar zeker niet ondenkbare geval, zou kunnen gebeuren als de door jou ingehuurde zzp’er arbeidsongeschikt raakt en achteraf toch als schijnzelfstandige wordt beoordeeld.
Een AOV is als een auto: na aankoop moet je hem op de weg houden
Werken aan werkgeluk is nooit klaar + webinar!
Werkgeluk klinkt vaak nog als een fijne extra of een ‘nice to have’, maar eigenlijk is het een voorwaarde voor het hebben en behouden van succesvolle teams binnen je organisatie. Je zou zelfs kunnen stellen dat het werkgeluk van werknemers niet alleen meer afhankelijk is van factoren op het werk, maar dat ook privéomstandigheden, zoals mantelzorg of financiële zorgen, kunnen meewegen in de mate waarin iemand werkgeluk ervaart. Werken aan werkgeluk is dan ook nooit helemaal af, maar dat is niet erg! Net als met alles geldt ook hiervoor het stapje-voor-stapje-principe. Begin klein, houd het overzichtelijk en neem je medewerkers mee.
Langdurige werkstress maakt je geen leuker mens + webinar!
Wie denkt aan werkstress ziet misschien iemand voor zich die met een diepe frons in zijn computer zit gedoken of een collega die net iets harder loopt. Toch blijken de signalen van langdurige en problematische werkstress vaak heel anders te zijn en kunnen ze daardoor zelfs verkeerd geïnterpreteerd worden. Is een werknemer lusteloos, chagrijnig of maakt hij of zij opeens meer fouten? Dan zou stress zomaar een oorzaak kunnen zijn.
Zo benut je alle resultaten van het PMO
‘De resultaten van een Periodiek (of Preventief) Medisch Onderzoek zijn goud voor werkgevers, maar er wordt vaak veel te weinig mee gedaan,’ aldus organisatie- en HR-adviseur Monique de Goede van De Goede HRM. ‘Ik zie dat werkgevers vaak worstelen om de anonieme resultaten van een grote groep werknemers naar tools voor een individu te vertalen. Toch kan dat best makkelijk zijn en zo wordt de toegevoegde waarde van een PMO opeens veel groter!’
Stop met functionerings- en beoordelingsgesprekken, dat is beter voor iedereen
Jonge werknemers tussen de 25 en 35 jaar zitten steeds vaker ziek thuis. In 2023 is het langdurig verzuim (42 weken en langer) onder deze groep zelfs met 5% gestegen. De oorzaak? Meestal een combinatie van factoren die gezamenlijk teveel druk geven.
Het verzuimgesprek: hoe u het herstel van uw werknemer onbedoeld kunt belemmeren
Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland ligt dit moment op 5%. Dat is hoog én dat betekent ook een flinke kostenpost voor veel bedrijven. Want 5% van alle medewerkers zorgen op dit moment niet voor inkomen, maar voor extra kosten. Als werkgever is het dus belangrijk aandacht te hebben voor verzuim en een verzuimgesprek is een belangrijk onderdeel van dit proces. Daarbij geldt vooral: een goed verzuimgesprek zal het herstel niet altijd versnellen, maar een ‘verkeerd’ gevoerd gesprek kan het verzuim onbedoeld wel verlengen of verergeren.
De medewerkers die voor u voor het vuur gaan, raken als eerste opgebrand
Jeroen (43) is sinds een aantal jaar ondernemer. Gelukkig gaat het goed met zijn bedrijf en heeft hij door de jaren heen een groep van tien medewerkers om zich heen verzameld met wie hij het heel gezellig heeft. Er wordt hard gewerkt. Jeroen waardeert dat en werkt daarom onbewust nog iets harder. Als ambitieuze ondernemer én leidinggevende vindt hij belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Dus is hij ’s ochtends vaak als eerst op kantoor en ’s avonds doet hij meestal ook het licht weer uit. Eenmaal thuis verstuurt hij nog een paar mailtjes en in het weekend werkt hij de laatste zaken weg.
Eéndaagse training: een goed verzuimgesprek voeren
Als u als leidinggevende met enige regelmaat een verzuimgesprek voert, weet u dat ieder gesprek anders kan verlopen. Wist u ook dat een goed gevoerd verzuimgesprek het herstel van uw werknemer kan bevorderen of verzuim soms zelfs helemaal kan voorkomen? Andersom geldt overigens hetzelfde: een vervelend gesprek kan het herstel van uw werknemer in de weg staan. Daarom bieden wij namens Veldhuis Advies de training ‘Een goed verzuimgesprek voeren’ aan. Speciaal voor werkgevers en leidinggevenden die op zoek zijn naar concrete en laagdrempelige tools die helpen om het verzuim terug te dringen.