Welke verzekeringspapieren moet ik bewaren en hoe lang?
Best verwarrend, al die verschillende verzekeringspapieren. Wij zette de belangrijkste documenten en hoe lang u deze het beste kunt bewaren op een rij.
Miljoenen Oekraïners zijn ontheemd door de uitgebroken oorlog in hun land. Verschrikkelijk om te zien hoe ze huis en haard hebben achtergelaten in hun vlucht naar veiligheid. Veel van deze vluchtelingen vinden hun heil in andere Europese landen, waaronder ook Nederland. Deze vluchtelingen vinden een tijdelijke verblijfplaats in centraal georganiseerde opvanglocaties of in locaties die door privépersonen worden aangeboden.
Mensen die Oekraïense vluchtelingen in huis nemen, doen dat natuurlijk met de beste bedoelingen. Maar het is wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van eventuele consequenties voor uw verzekeringen. In dit artikel stippen we enkele verschillende situaties aan.
De meeste verzekeraars zien vluchtelingen die u in huis neemt als logés, en dan geldt voor hen dezelfde aansprakelijkheidsdekking als voor u en uw huisgenoten. De vluchtelingen zijn meestal ook meeverzekerd op de woonhuisverzekeringen van het gastgezin. Maar het kan zijn dat dit voor een beperkte periode geldt. Check dus vooraf even in de polisvoorwaarden wat uw verzekeraar verstaat onder ‘tijdelijke’ opvang. Uw Oekraïense gasten zijn overigens niet meeverzekerd op uw rechtsbijstandverzekering en ook niet op uw reisverzekering.
Ook uw hypotheekverstrekker (zoals de bank) wil het graag weten wanneer u vluchtelingen opvangt in uw woning of in een bijgebouw. Sommige geldverstrekkers hebben hier specifiek iets over in de voorwaarden staan. Zolang u echter geen huur vraagt, zullen veel geldverstrekkers het tijdelijk wel gedogen als u het gemeld heeft.
Heeft u een annex, vakantiewoning, tweede woning, (sta)caravans of iets dergelijks dat u graag aan wilt bieden aan vluchtelingen om in te verblijven? De meeste verzekeraars zien dit verblijf als ‘verhuur’, ook wanneer u dit doet zonder er een vergoeding voor te krijgen.
Of verhuur wel of niet verzekerd is, is per verzekering verschillend. Ook hier geldt; neem contact op met uw verzekeraar of adviseur om te vragen of dit bij u het geval is. Is verhuur wel gedekt op uw verzekering? Vraag dan om een schriftelijk bericht (e-mail mag ook) waarin staat wat er precies wel en niet verzekerd is.
Een woningcorporatie in de regel niet blij met ‘overbewoning’. Teveel mensen op te weinig vierkante meters kan veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Check dus bij uw huurbaas of tijdelijke opvang in uw huurwoning is toegestaan. En heeft u bijvoorbeeld een huurdersbelang-verzekering, check dan ook even uw verzekeraar.
Let op: controleer of de opvang effect heeft op uw uitkeringen of huursubsidie! Hierbij is het vaak belangrijk om (periodiek) aan te tonen hoe tijdelijk de situatie daadwerkelijk is.
Vangt u vluchtelingen uit Oekraïne op in uw bedrijfsgebouw, kantoorpand of (sport)complex? En heeft u een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven? Dan bent u in de meeste gevallen zonder (extra) beperkingen verzekerd volgens de polisvoorwaarden. Soms moet de opvang vermeld worden als verzekerde activiteit.
Heeft u een bedrijfsgebouwenverzekering? Dan is het gebouw vaak gewoon verzekerd volgens de voorwaarden. Heeft u een inventaris- en goederenverzekering? Dan is hier normaal gesproken geen dekking voor schade aan spullen van gasten. U kunt het uw adviseur of verzekeraar vragen of er in deze bijzondere situatie een uitzondering geldt.
Met extra mensen in huis is het niet verkeerd om even na te gaan hoe het staat met de veiligheid. Dat geldt natuurlijk ook voor een bijgebouw dat tot woning wordt omgedoopt. Werken alle rookmelders en zijn er bijvoorbeeld voldoende brandblussers?
Als de vluchteling een aantoonbaar geldig rijbewijs heeft, dan is diegene ook verzekerd wanneer hij/zij in uw auto rijdt. Er gelden dan dezelfde regels als wanneer u uw auto uitleent aan een vriend of familielid. De verzekering wordt namelijk afgesloten per kenteken en niet per bestuurder. Kleine kanttekening daarbij: als de vluchteling schade maakt terwijl hij/zij in uw auto rijdt, heeft dat wel invloed op uw schadevrije jaren. Dit kan dan dus effect hebben op uw premie.
Let wel op, als er met de auto naar Oekraïne afgereisd wordt, dan is deze niet verzekerd. Niet voor de wettelijke aansprakelijkheid en ook niet voor uw beperkt of volledig cascodekking. Overigens is reizen naar oorlogsgebied (reisadvies code rood) ook nooit gedekt op de reisverzekering.
Lees ook: Negatief reisadvies, en nu?
Medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de subsidieregeling Medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Er wordt geen bijdrage verwacht van de vluchteling zelf. De zorginstantie kan de kosten meestal vergoed krijgen via het CAK.
Oekraïense vluchtelingen die wat langer in Nederland blijven en in die tijd (onder de speciale regeling) mogen werken, zijn wel verplicht om een zorgverzekering aan te vragen. Hiervoor dienen zij te beschikken over: een arbeidscontract, burgerservicenummer (BSN) en een adres in Nederland. Zij kunnen dan zelfstandig een zorgverzekering afsluiten.
Wanneer de vluchteling niet veilig kan terugkeren naar Oekraïne en asiel aanvraagt, dan wordt de medische zorg geregeld via de Regeling Medische Zorg Asielzoekers (RMA). De vergoeding uit deze regeling komt grotendeels overeen met de Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz). Zodra er een permanente verblijfsvergunning wordt afgegeven, kan diegene dan alsnog zelf een zorgverzekering aanvragen.
Lees meer informatie hierover op Zorgwijzer
Zeker weten is beter dan gokken. Neem dus voor de zekerheid in ieder geval even contact met ons op via [email protected] of bel 0578-699799. Wij helpen u graag.
Overweegt u om Oekraïense vluchtelingen in huis te nemen? Neem dan ook even een kijkje op de site van Vluchtelingenwerk Nederland, voor meer informatie over het registreren, aanvragen van leefgeld en andere praktische zaken. En vergeet ook niet om de opvang van de vluchtelingen te melden bij uw gemeente, zij kunnen u vaak ook helpen met de praktische zaken!
Foto: Nederlandse Rode Kruis