Negatief reisadvies, en nu? | Veldhuis Advies

Negatief reisadvies, en nu?

Filter

Negatief reisadvies, en nu?

Reisverzekering koffer

Wanneer krijg ik mijn geld terug bij een geboekte reis?

Soms kunt u een (deel) van het geld voor uw geboekte reis terugkrijgen. Bijvoorbeeld bij een natuurramp of faillissement van uw reisorganisatie.

Geld terug bij (dreigende) ramp

U heeft op reis te maken gekregen met een (dreigende) ramp, waardoor uw reis anders liep dan gepland. U kunt een (deel) van uw reissom terugkrijgen als de volgende punten gelden:

  • Uw reisorganisatie is lid van de Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR).
  • Het gaat om een toeristische vakantie.
  • Er is sprake van een (dreigende) calamiteit. Zoals een natuurramp of terrorisme.

In de volgende situaties krijgt u geen geld terug van de SCR:

  • Epidemieën of dierziekten (waaronder corona!)
  • Losse vliegtickets of autohuur (zonder tussenkomst van een reisorganisatie)

De Stichting Calamiteitenfonds Reizen beoordeelt of u geld terugkrijgt en hoeveel.

Dekkingsbeperking en negatief reisadvies

Bij een dreigende ramp stelt het Calamiteitenfonds soms een dekkingsbeperking op. Een dekkingsbeperking betekent dat als u toch op reis gaat, u achteraf geen geld terugkrijgt. Als er een dekkingsbeperking geldt, mag u uw reis wel kosteloos annuleren vooraf. Dit kan vanaf 30 dagen voor de start van uw reis.

Voor sommige plaatsen geldt een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is niet hetzelfde als een dekkingsbeperking van het Calamiteitenfonds. Bij een negatief reisadvies krijgt u geen geld terug, tenzij u kunt aantonen dat de situatie is veranderd sinds het moment van boeken of sinds u op locatie bent.

Corona is in dit geval echter geen geldige reden meer om te annuleren, ook niet als de situatie tussentijds gewijzigd is. De meeste verzekeraars stellen dat dit geen ‘onverwachte’ situatie meer is en beroepen zich op de uitsluiting van epidemieën, zoals in de meeste voorwaarden is opgenomen.

U krijgt geen geld terug als er zowel een negatief reisadvies geldt van Buitenlandse Zaken, als een dekkingsbeperking van het Calamiteitenfonds.

> Check hier of er een negatief reisadvies geldt voor uw bestemming.

Reisorganisatie failliet

Is uw reisorganisatie failliet, waardoor uw reis niet doorgaat? Dan krijgt u uw geld terug als uw reisorganisatie lid was van de Stichting Garantiefonds Reisgelden.

Losse vliegtickets vallen niet onder deze garantieregeling. U krijgt uw geld wel terug als u hier zelf een verzekering voor heeft afgesloten. Heeft u dat niet gedaan, dan kunt u een brief schrijven aan de curator die het faillissement afhandelt. Maar de kans dat u uw geld dan terugkrijgt is klein.

Andere redenen voor annulering

Soms wilt u uw reis om een andere reden annuleren. Bijvoorbeeld door een nieuwe baan, ziekte in de familie of scheiding. In dat geval krijgt u uw reissom terug, maar moet u vaak wel annuleringskosten betalen. Dit bedrag is afhankelijk van uw reisorganisatie, en staat in de algemene voorwaarden. De annuleringskosten zijn in elk geval nooit hoger dan de reissom zelf.

In de volgende gevallen betaalt u geen annuleringskosten:

  • U heeft een annuleringsverzekering en uw annulering voldoet aan de verzekeringsvoorwaarden.
  • U draagt uw reis over aan iemand anders (indien de reisorganisatie dit toelaat). In dit geval moet deze persoon wel voldoen aan de voorwaarden van de reis. De reisorganisatie mag hier administratiekosten voor rekenen.

Uw reis annuleren

Geldt er geen negatief reisadvies, geen (dreigende) ramp of faillissement, dan kunt u afhankelijk van de voorwaarden van uw reis- en/of annuleringsverzekering uw reis annuleren of omboeken. Meld uw annulering via Online schade melden eenvoudig bij Veldhuis Advies aan.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld