• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

Trek uw reiskosten in verband met ziekte af!

Wat lang niet iedereen weet, is dat reiskosten bij ziekte aftrekbaar zijn in de aangifte inkomstenbelasting. Dat geldt niet alleen voor vervoerskosten naar arts en ziekenhuis, maar soms ook voor de kosten van ziekenbezoek! Hoe zit dat precies?

Trek uw reiskosten in verband met ziekte af!

Ziekte en reiskosten

Heeft u in verband met een behandeling, een controle of zelfs het ophalen van medicijnen vervoerskosten gemaakt? En worden deze kosten niet op één of andere manier vergoed door uw ziektekostenverzekeraar of de gemeente waar u woont? Dan kunt u ze opvoeren in uw aangifte.

 • Vervoerskosten van en naar arts of behandelaar
  Vervoerskosten van en naar artsen of andere behandelaars kunnen tegen de werkelijke kosten worden afgetrokken. Als u met uw eigen auto reist, kan dat dus meer zijn dan € 0,19 per km (houd rekening met brandstof, onderhoud, afschrijving, verzekering, etc.). Ook de eventuele parkeerkosten die u maakt zijn aftrekbaar. Lees meer.

 • Eigen bijdrage zittend ziekenvervoer
  Krijgt u een vergoeding van de verzekering voor zittend ziekenvervoer, dan kunt u de eigen bijdrage die u daarvoor moet betalen aftrekken. Voor deze kosten hebben mensen met een laag inkomen zelfs recht op een verhoging van de aftrekpost.

 • Ziekenbezoek van een huisgenoot
  Als u kosten maakt om een huisgenoot te bezoeken, die langer dan een maand op méér dan 10 km van uw woning verpleegd wordt, dan mag u hiervoor reiskosten aftrekken. Voor autokosten is dat maximaal € 0,19 per km. Reist u met bus, trein of taxi, dan kunt u de werkelijke kosten aftrekken. Lees meer.

Inkomensafhankelijke drempel

Deze reiskosten zijn aftrekbaar onder ‘Uitgaven > zorgkosten’. U moet natuurlijk rekening houden met een inkomensafhankelijke drempel, maar het is goed mogelijk dat deze kosten samen uw andere ziektekosten al voldoende zijn om de niet-aftrekbare drempel voor specifieke zorgkosten te overschrijden!

Andere zorgkosten

Wanneer u zorgkosten heeft gemaakt, mag u bepaalde kosten aftrekken. Wij noemen dit de specifieke zorgkosten, zoals kosten voor medicijnen of hulpmiddelen. U moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om zorgkosten te mogen aftrekken. En soms mag u ook kosten aftrekken die u voor anderen maakt. In het overzicht zorgkosten ziet u welke kosten aftrekbaar zijn.

Lees hier welke andere zorgkosten u nog meer kunt aftrekken voor 2017.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven