• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Reisgenoot zegt vakantie af, wat dekt de annuleringsverzekering?

U had mooie vakantieplannen gemaakt met een vriend of vriendin, maar helaas moet deze door omstandigheden de reis annuleren. Voor u is de lol er dan ook vanaf. Maar hoe zit het met de al gemaakte kosten, wanneer u om deze reden besluit zelf ook niet te gaan? Het is niet vanzelfsprekend dat u op basis van uw eigen annuleringsverzekering de annuleringskosten vergoed krijgt. De voorwaarden verschillen namelijk per verzekeraar.

Reisgenoot zegt vakantie af, wat dekt de annuleringsverzekering?

Vaak moet u aan extra voorwaarden voldoen

Als uw reisgenoot afzegt, dan valt uw eigen annulering in veel gevallen onder de dekking van uw annuleringsverzekering. Maar niet zonder extra voorwaarden. Zo moet uw reisgenoot bijvoorbeeld zelf ook een annuleringsverzekering hebben, dezelfde heen- en terugreis hebben geboekt als u en/of moeten u en uw reisgenoot samen vermeld staan op de boekingsbevestiging van de reisorganisatie. Wanneer u door de annulering van uw reisgenoot alleenreizend wordt, zijn uw kosten meestal wel gedekt. Gaat u in een groepje en zegt één persoon af? Dan heeft u géén recht op vergoeding.

Tip: u kunt bij het boeken van een groepsreis ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten die het hele gezelschap verzekert.

Annuleren vanwege overlijden familielid

Een annuleringsverzekering is handig om te hebben wanneer u plotseling niet op reis kunt. Bij alle verzekeraars zijn de annuleringskosten van een reis vanwege een plotseling ernstig ongeval, levensbedreigende ziekte of overlijden gedekt. Over het algemeen vergoeden verzekeraars altijd wanneer u zelf, een familielid in de eerste graad (kinderen, ouders) of tweede graad (broers, zussen) overlijdt. Bij een familielid in de derde graad, zoals een oom of tante of uw neefje of nichtje, is dit minder vaak het geval.

Wilt u annuleren vanwege familieomstandigheden? Lees dan hier verder.

Annuleren vanwege overlijden van een kennis of huisdier

Sommige annuleringsverzekeringen bieden ook dekking bij het overlijden van een goede vriend(in), of zelfs bij het doodgaan van uw hond, kat of paard. Let wel goed op, in de voorwaarden wordt specifiek genoemd welke huisdieren wel of niet onder de dekking vallen. 

Annuleren vanwege ontslag of juist een nieuwe baan

Verzekeraars dekken in hun voorwaarden vaak ook een aantal specifieke situaties. Zoals de situatie waarin een verzekerde die tijdens het boeken nog werkloos was, een nieuwe baan is gestart en daardoor niet meer met vakantie kan gaan. Of juist andersom: de situatie waarin u onverwacht wordt ontslagen, waardoor een vakantie financieel niet meer uitkomt. Hiervoor gelden wel aanvullende voorwaarden, zo kan er gevraagd worden naar de lengte van het dienstverband.

Annuleren bij een relatiebreuk of scheiding

Ook mag u bij veel aanbieders annuleren omdat u gaat scheiden. Was u getrouwd of geregistreerd partner dan moet u kunnen aantonen dat de echtscheidingsprocedure in gang is gezet, ná het boeken van de reis. Had u enkel een samenlevingscontract, dan moet het verzoek tot ontbinding zijn ingediend. Of woonde u meer dan een jaar samen op hetzelfde adres? Dan moet een van beide partners in de tussentijd verhuisd zijn. Was de relatie nog niet zo officieel, maar wordt u door de breuk en annulering van uw partner alleenreizend? Dan gelden de voorwaarden zoals hierboven vermeld.

Let op: Het moet steeds gaan om gebeurtenissen die onbekend waren bij het boeken van de reis en het aangaan van de annuleringsverzekering.

Verschil reisverzekering en annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering vergoedt de kosten als uw reis onverwacht niet doorgaat, of als u uw reis voortijdig moet afbreken. De reisverzekering vergoedt de schade (of diefstal) die tijdens het reizen of op uw verblijf is ontstaan.

Uw reisverzekering dekt uw annuleringskosten dus niet! Een reisverzekering en annuleringsverzekering vullen elkaar juist aan. Daarom wordt vaak een combinatie van beide verzekeringen afgesloten, voor een zo volledig mogelijk dekking van uw reis. Er bestaan zowel doorlopende als kortlopende reis- en annuleringsverzekeringen. Kortlopend wil zeggen: voor de duur van de geboekte vakantie.

Lees ook eens onze vijf tips bij het afsluiten van een reisverzekering.

Waar moet ik op letten bij afsluiten annuleringsverzekering?

Allereerst maakt u de afweging of u een doorlopende of kortlopende verzekering wenst en kijkt u natuurlijk naar welke redenen, zoals hierboven genoemd, wel of niet gedekt zijn. Daarnaast moet u goed kijken of de verzekeraar bij het vroegtijdig afbreken van de reis de hele reissom terugbetaald, of slechts een deel ervan, de ‘niet-genoten’ vakantiedagen. Boekt u zelf de vlucht, het hotel en de huurauto? Dan moet u goed opletten of uw verzekeraar ook die kosten vergoed, of alleen uitbetaald als er sprake is van een pakketreis.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar de voorwaarden van uw reis- of annuleringsverzekering? Neem dan gerust contact met ons op via tel. 0578-699799 of via [email protected]. Onze adviseurs helpen u graag verder!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven