• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Met slippers autorijden, mag dat?

Veel mensen kiezen in de zomer voor luchtige teenslippers. Maar is het verstandig om ze ook tijdens het autorijden te dragen? De Nederlandse wet verbiedt het niet expliciet, maar stelt wel dat u geen gevaar op de weg mag veroorzaken.

Met slippers autorijden, mag dat?

Vertraagde reactiesnelheid en minder grip

Veilig Verkeer Nederland raadt het af. “Natuurlijk is het fijn om slippers te dragen als het erg warm is, maar met een schoen of zomers sandaaltje aan heeft u meer grip. Dit maakt uw rit een stuk veiliger,” aldus de organisatie. Slippers kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk dubbelklappen onder de pedalen, wat uw reactiesnelheid kan vertragen.

Verzekerd?

Stel dat u met slippers aan betrokken raakt bij een ongeluk. Bent u dan verzekerd? De meeste Nederlandse verzekeringsvoorwaarden zeggen niets specifiek over slippers, maar ze vermelden wel dat u zich niet op een manier mag gedragen die een gevaarlijke situatie veroorzaakt. Als het ongeluk is veroorzaakt doordat u te langzaam remde door het dragen van slippers, kan dit tot discussie leiden. 

Frankrijk en Spanje delen boetes uit

Wanneer u naar het buitenland reist, is het nog belangrijker om als bestuurder schoenen te dragen. In landen zoals Frankrijk en Spanje kunt u een boete krijgen als u wordt betrapt op het dragen van slippers tijdens het rijden. Slippers worden daar gezien als een beperking van uw bewegingsvrijheid als bestuurder, en dus als een veiligheidsrisico. In 2023 betaalde je in Frankrijk zo'n 90 euro en in Spanje kon dit zelfs oplopen tot 200 euro!

Meer tips voor autorijden bij hoge temperaturen:

  • Ga nooit op pad zonder zonnebril. Zelfs in de vroege ochtend of late avond, wanneer de zon laag staat, kan een verraderlijk laagstaande zon u verrassen.
  • Parkeer uw auto zoveel mogelijk in de schaduw. Is uw voertuig heet? Zet dan, voordat u gaat rijden, alle ramen en deuren tegen elkaar open. Zo begint u met een koel hoofd aan uw rit.

Meer informatie?

Twijfelt u of iets nou wél of juist niet mag van uw verzekeraar tijdens het autorijden? Neem dan gerust een contact op met uw verzekeringsadviseur via [email protected] of bel tel. 0578-699799.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven