• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Megahack bij Provincie Gelderland legt kwetsbaarheid bedrijven bloot

Buitenlandse hackers hebben de personeelsdossiers van ongeveer 1400 mensen die werken bij de provincie Gelderland buit gemaakt bij een grote cyberaanval. Het gaat om zowel identiteits- als bankgegevens, aldus een woordvoerder van de provincie.

Megahack bij Provincie Gelderland legt kwetsbaarheid bedrijven bloot

 

Extra alert zijn op fraude en phishing

‘Ach, wat gegevens op straat, dat geeft toch niet zo?’ denkt u misschien. Maar vooral na zo’n grootschalige aanval is het zaak dat u extra alert bent op fraude en phishing. Na datalekken stijgt het aantal meldingen van phishing ontzettend. Dat komt omdat internetcriminelen veel met elkaar samenwerken. De ene groept steelt de gegevens, de andere koopt ze op de zwarte markt en zet ze vervolgens in voor digitale misdrijven zoals phishing. Met zo’n weldaad aan gegevens wordt mensen om de tuin leiden en ze laten vallen in voor een phishing truc een stuk eenvoudiger.

Geen bedrijf te onaantrekkelijk voor hackers

Hackers maken geen onderscheid tussen kleine, grote, regionale of internationale bedrijven. Ieder bedrijf heeft wel data in hun systemen waar hackers goed geld aan kunnen verdienen. Van datalekken zoals bij de Provincie Gelderland tot het plat leggen van alle systemen en het eisen van losgeld.

In de zomer van 2021 werden door één hack bij een ICT-bedrijf honderden systemen van bedrijven ontoegankelijk. Er werd een losgeldsom van ruim €70 miljoen gevraagd voor de decryptie-sleutel. Hoeveel randschade deze aanval met zich mee heeft gebracht is vooralsnog onduidelijk.

Zo houdt u uw digitale poort op slot

Speciaal voor het steeds vaker voorkomende probleem van cybercriminaliteit ontwikkelde Veldhuis Advies samen met cyberweerbaarheidspartner MiCRe het ‘Cybersecurity Adviespakket’.

Door middel van een uitgebreide scan van uw bedrijf worden de zwakke plekken van uw onderneming blootgelegd, adviezen gegeven waar te verbeteren en een passende verzekering gezocht bij de risico’s die niet te voorkomen zijn.

Wat zit er in een cyberverzekering

Naast de kosten gemaakt door bedrijfsonderbreking biedt de cyberverzekering ook uitkomst door vergoeding voor:

  • Kosten voor forensisch onderzoek waar de cyberaanval vandaan kwam
  • Mogelijke aansprakelijkheidsclaims van slachtoffers
  • De Autoriteit Persoonsgegevens kan u een boete opleggen vanuit de AVG, de verzekering helpt u hierbij
  • Hulp wanneer er losgeld wordt gevraagd, in sommige gevallen wordt ook het losgeld vergoed
  • Een specialistisch Incident Response Team zodat u zo snel mogelijk weer online bent

Meer informatie

Wilt u meer weten over de risico’s van cyberaanvallen en hoe u zich als ondernemer daar tegen kunt wapenen? Neem contact op met een van onze specialisten voor een advies op maat. Mail naar [email protected] of bel 0578 699 789 voor het maken van een (digitale) afspraak.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven