• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Lijfrenteruimte flink verruimd: zo gebruikt u deze voor uw oudedagsvoorziening

Een bancaire of verzekerde lijfrente kunt u afsluiten als voorziening voor uw oudedag. Bijvoorbeeld als aanvulling op de AOW of op uw pensioenregeling. Als ZZP’er, ondernemer of als werknemer kunnen er dus diverse redenen zijn om een lijfrenterekening te openen c.q. een lijfrenteverzekering af te sluiten. Een lijfrentevoorziening heeft als voordeel dat de maandelijkse inleg bruto is en dus aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De belasting betaalt u pas op het moment dat het opgebouwde vermogen periodiek aan u wordt uitgekeerd en meestal is dat tegen een lager tarief en voor u dus een stuk voordeliger. 

Lijfrenteruimte flink verruimd: zo gebruikt u deze voor uw oudedagsvoorziening

Wat is lijfrenteruimte?

De lijfrenteruimte verwijst naar de jaarlijkse fiscale ruimte die er is om geld in een lijfrenteproduct te storten.

Jaarruimte en reserveringsruimte: Er zijn twee belangrijke termen om te begrijpen: jaarruimte en reserveringsruimte. Jaarruimte verwijst naar de ruimte die u in een bepaald jaar heeft om geld in te leggen in uw lijfrenteproduct. Reserveringsruimte is de ruimte die u heeft om eventuele niet benutte jaarruimtes uit voorgaande jaren alsnog te benutten. Oftewel, de reserveringsruimte is de overgebleven jaarruimte, meegenomen uit één of meer voorgaande jaren.

Verruiming lijfrenteruimte per 1 januari 2023 van kracht

Per 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen aangenomen. Hierin is opgenomen dat de lijfrenteaftrek wordt verruimd. De jaarruimte stijgt dit jaar met terugwerkende kracht (1 januari 2023) van 13,3 naar 30%. U mag dus een fors hoger bedrag aftrekken van uw belastbare inkomen, om vervolgens in te leggen in uw lijfrenteproduct. Bovendien kunt u de niet benutte jaarruimtes van de afgelopen tien jaar meenemen als reserveringsruimte. Voorheen was deze periode zeven jaar.

Hieronder een rekenvoorbeeld van de verruimde jaarruimte van Astrid.

Voorbeeld jaarruimte 2023
Bron: Nationale Nederlanden

 

Lijfrente alleen voor ZZP’ers? Zeker niet!

Vaak wordt gedacht dat een lijfrenteproduct vooral wordt gebruikt door ZZP’ers, omdat zij geen pensioen opbouwen via een collectieve regeling. Toch is dat niet zo. Ook als u in loondienst bent, kan een lijfrente een manier zijn om uw pensioen aan te vullen of een pensioengat te dichten.

Meer informatie?

Het is belangrijk om te weten dat er diverse lijfrenteproducten bestaan met verschillende voorwaarden. Het is altijd verstandig goed onderzoek te doen en advies in te winnen voordat u besluit of en welk lijfrenteproduct het best bij uw situatie past. Wij helpen u hier graag bij!

Wilt u meer informatie over de verruiming van de lijfrenteaftrek of heeft u andere vragen over uw financiële toekomst? Neem gerust contact op met onze financieel adviseurs via [email protected] of bel 0578 211 000. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven