• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1
Een goede RI&E is belangrijk

Is een RI&E verplicht?

Bent u ondernemer met 1 of meer personeelsleden? Dan is het hebben van een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) verplichte kost. Voor de één een document waar veel aandacht aan wordt besteed, voor de ander een moetje. Toch kunt u niet zonder, want u kunt ook niet zonder uw werknemers. Zij dragen en draaien vaak een groot deel van uw onderneming. Vooral nu er krapte op de arbeidsmarkt heerst kunnen werkdruk en vermoeidheid hun tol eisen. Ook personeel dat nog niet volledig is ingewerkt of bijvoorbeeld de taal niet goed spreekt, loopt extra risico op uitval of ongevallen.

Is een RI&E verplicht?

RI&E is persoonlijk

Binnen ieder bedrijf bestaan andere risico’s: denk aan mentale factoren zoals stress of een onprettige werkomgeving, maar ook fysiek kan er van alles misgaan: een blessure door te zwaar werk, een ongeluk met giftige stoffen of gewoon uitglijden. In sommige gevallen resulteert dit in arbeidsongeschiktheid of zelfs overlijden. U moet er niet aan denken.

Een frisse blik

Het is een illusie dat alle ongevallen en uitval te voorkomen zijn, maar goede preventieve maatregelen zijn onmisbaar voor een veilige werkomgeving. In de RI&E beschrijft u welke risico’s er binnen een onderneming bestaan en welke maatregelen zijn genomen om die risico’s te verkleinen of weg te nemen. Vaak zorgt het maken van een RI&E er ook voor dat u met andere ogen naar de werkomgeving kijkt en zo steeds alerter wordt op mogelijke risico’s. Een goede RI&E draagt dan ook echt bij aan een veilige werkomgeving en minder uitval door ziekte of ongevallen.

Een boete of waarschuwing, tenzij het misgaat

Het Ministerie van SZW controleert ondernemers regelmatig op het hebben van een RI&E. Heeft u die niet? Dan kunt u een boete of waarschuwing ontvangen. Echter, het beleid is minder mild als een werknemer door of tijdens het werk uitvalt of schade lijdt. Had u ten tijde van het ongeval geen RI&E of een RI&E waaruit blijkt dat u niet voldoende oog had voor het risico? Dan bestaat de kans dat u zelf aansprakelijk wordt gesteld voor de geleden financiële schade. Zowel de arbeidsinspectie als uw verzekeraar kunnen u in dit geval aansprakelijk houden.

Tip: begin gewoon en begin klein

Zorg er dus altijd voor dat uw RI&E op orde is. Onze tip: begin gewoon en begin klein. Van daaruit breidt een goede RI&E zich vaak vanzelf makkelijk uit. Heeft u hulp nodig bij het maken of controleren van uw RI&E? Wij helpen u graag.

Meer informatie

Veldhuis Advies werkt nauw samen met NLG Arbo Oost. NLG Arbo Oost biedt een breed scala aan diensten op het gebied van onder andere de RI&E, verzuimbegeleiding en preventiebeleid. Wilt u hulp bij het controleren of opstellen van een RI&E? Neem gerust contact met ons op via [email protected] of bel naar 0578-699789. 

Wat je zegt moet je doen. Ook wij vinden een goede RI&E heel belangrijk en we zijn dan ook trots dat we voor het Ministerie van SZW als voorbeeld mochten dienen van een ‘goede RI&E binnen een kantooromgeving’.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven