• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Investeren in uw personeel is nu lonender dan ooit

Het gaat goed met de werkgelegenheid in Nederland. Sterker nog, er zijn zóveel banen bijgekomen dat er niet genoeg mensen zijn om alle openstaande functies te vervullen. Werkgevers kampen hierdoor met een tekort aan personeel. Traditioneel is de krapte op de arbeidsmarkt het grootst in de ICT, maar ook sectoren als de zorg, de detailhandel, de industrie en de zakelijke dienstverlening hebben moeite met het invullen van functies. Wat kunt u doen om de juiste mensen te werven en te behouden?

Investeren in uw personeel is nu lonender dan ooit

Zorg dat mensen graag bij u willen werken

Bedrijven moeten alles op alles zetten om gekwalificeerd personeel binnen te halen. Daarom is het belangrijk om een aantrekkelijke (potentiële) werkgever te zijn. Van oudsher was vooral baanzekerheid een belangrijke reden om voor een bepaalde werkgever te kiezen, maar na 2014 verschoof de wens van werknemers: van baanzekerheid naar een mooi salaris. Werkgevers die financieel veel te bieden hebben, konden vooral in de periode 2014 tot en met 2016 op veel belangstelling van sollicitanten rekenen.

Inmiddels is het niet meer alleen het goud wat lonkt, maar werken veel mensen het liefst in een bedrijf dat modern werkgeverschap hoog in het vaandel heeft staan. Meer flexibiliteit en meer eigen verantwoordelijkheid zijn hierin twee belangrijke pijlers. Werkgevers die soepel omgaan met zaken zoals ouderschapsverlof, thuiswerken en mantelzorg scoren punten bij hun (potentiële) werknemers. Het bieden van goede arbeidsvoorwaarden en een dito pensioenregeling helpt u de juiste mensen aan te trekken en te behouden.

Vitale werknemers in een vitale omgeving

Vitale medewerkers zijn goud waard: energiek, bevlogen en fit zijn zij iedere dag in staat om het beste van zichzelf te geven. Niet voor niets investeren toonaangevende bedrijven zoals Google, Johnson & Johnson en Amazon graag in de gezondheid en vitaliteit van hun personeel. Deze investeringen betalen zich dubbel en dwars terug door een hogere productiviteit, een lager ziekteverzuim, en sneller herstel na uitval.

Het Nederlandse bedrijfsleven daarentegen investeert slechts mondjesmaat in gezondheid en vitaliteit op de werkvloer. Juist nu we tot op steeds hogere leeftijd moeten doorwerken valt er op dit gebied nog veel winst te behalen. De aanschaf van dynamisch kantoormeubilair (bureaufiets, zit-stabureau, loopband) bijvoorbeeld zorgt ervoor dat zittend gedrag doorbroken wordt en het gezondheidsbewustzijn binnen het bedrijf op een aantrekkelijke manier wordt vergroot. Bij Veldhuis Advies hebben we hierin al flink aan de weg getimmerd. Zo beschikken wij niet alleen over dynamisch kantoormeubilair, maar serveren wij ook elke dag gezonde lunches en snacks. Uit ervaring zeggen wij: een vitale werkomgeving loont.

Duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers

Bedrijven die zich bezighouden met duurzame inzetbaarheid richten zich vaak in eerste instantie op de jongere werknemers. Daar valt uiteraard iets voor te zeggen, de jongste krachten moeten immers nog het langste mee. Toch doet u er goed aan om ook de oudere werknemers niet uit het oog te verliezen: een speciaal ouderenbeleid zorgt ervoor dat zij gezond hun pensioen kunnen halen. Hierbij kunt u uiteraard denken aan kortere werkweken of meer vrije dagen voor ouder personeel, maar ook aan de mogelijkheid om op latere leeftijd te switchen naar een minder belastende baan.

Is het takenpakket van oudere werknemers niet (voldoende) aan te passen? Wellicht kunt u iets voor hen betekenen op het gebied van hun werkomgeving. Autofabrikant BMW heeft dat heel mooi gedaan door een nieuwe productielijn speciaal voor ouder personeel op te zetten. In deze productielijn is ruimte gecreëerd voor aanpassingen, zoals betere verlichting, grotere letters op het computerscherm, vergrootglazen om de ogen te ontlasten en speciale schoenen en krukken om klachten aan voeten en benen tegen te gaan. Door middel van een roulatiesysteem worden de medewerkers afwisselend licht, gemiddeld en zwaarder belast. Binnen een jaar steeg de productiviteit binnen deze groep met 7%, terwijl het ziekteverzuim naar 2% daalde.

Goed personeel vinden en binden blijft moeilijk

Uitval voorkomen, een goed ouderenbeleid, duurzame inzetbaarheid en een vitale werkomgeving zijn in tijden van krapte op de arbeidsmarkt belangrijker dan ooit. Wilt u meer weten over hoe u (extra) kunt investeren in uw medewerkers en wat dit kan betekenen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via tel. 0578 - 699 789 of mail naar [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven