• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Hogere woz-waarde? Misschien kan de hypotheekrente omlaag

Heeft u de nieuwe WOZ-waarde van uw woning binnengekregen? Een stijging van de WOZ-waarde heeft niet alleen nadelen (hogere belastingen, heffingen, etc.)… Een hoge woningwaarde ten opzichte van uw hypotheek kan een lagere hypotheekrente en lagere maandlasten betekenen! Daar moet u meestal wel zelf achteraan.

Hogere woz-waarde? Misschien kan de hypotheekrente omlaag

Wanneer u een hypotheek afsluit, wordt u ingedeeld in een risicoklasse. Hoe meer u leent ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger het risico voor de geldverstrekker. In uw hypotheekrente zit daarom een risico-opslag verwerkt. Zowel de hypotheekschuld als de marktwaarde kan gedurende de rit veranderen. Door af te lossen daalt de schuld en door stijgende huizenprijzen verandert de marktwaarde van uw woning.

Verschilt per geldverstrekker

Elke geldverstrekker hanteert een eigen indeling als het gaat om rentes en opslagen. De een heeft wel elf categorieën, de ander slechts drie. Op de website van uw geldverstrekker staat om welke indeling het gaat. Vaak vervalt de risico-opslag wanneer de verhouding tussen schuld en marktwaarde kleiner dan vijftig procent is. Heeft u een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is er geen opslag in uw hypotheekrente verwerkt en betaalt u al de laagst mogelijke rente. Dat komt omdat NHG een vangnet biedt waardoor de geldverstrekker minder risico loopt.

Wat moet u doen?

Heeft u een fors hogere WOZ-waarde binnengekregen van de gemeente (controleer via: WOZ Waardeloket)? Bekijk dan eens wat dat doet met de verhouding van uw hypotheekschuld ten opzichte van de marktwaarde. Heeft u een (grote) aflossing gedaan, doe dan hetzelfde. Komt u in een lagere risicoklasse terecht, dan wordt het tijd om bij de geldverstrekker aan de bel te trekken. Uw hypotheekadviseur kan u hierbij helpen. Soms is een hoge WOZ-waarde voor de bank genoeg om u in een andere risico-klasse onder te brengen. Soms is ook nog een aanvullende taxatie nodig.

Niet verplicht

Banken zijn niet verplicht om hun klanten erop te wijzen dat ze door een gewijzigde verhouding in schuld/marktwaarde in aanmerking kunnen komen voor een lagere rente en dus lagere maandlasten. Recent nog heeft het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) zo’n zaak beoordeeld. Daarin deed een klant een grote aflossing, maar werd hij niet door de bank gewezen op de mogelijkheid van een nieuwe, voordeliger, risicoklasse. Kifid stelde vast dat zo’n aanwijzing buiten de zorgplicht van een geldverstrekker valt. Wel zou het de bank ‘sieren’ om de klant wel op zo’n voordeel te attenderen, aldus Kifid.

Soms automatisch

Steeds meer geldverstrekkers passen overigens de risico-opslag wél uit zichzelf aan wanneer er een aflossing ineens wordt gedaan of wanneer een klant door het doen van maandelijkse aflossingen een nieuwe risicoklasse bereikt. Een hogere woningwaarde zal de klant in de regel altijd zelf moeten aantonen. Sommige geldverstrekkers maken het heel gemakkelijk om een WOZ-beschikking te uploaden, anderen vragen een gevalideerd taxatierapport.

Meer informatie?

Voor meer informatie over uw woning, de WOZ-waarde en de consequenties voor uw hypotheek raden we u aan om contact op te nemen met uw adviseur. Zij zorgen voor inzicht en overzicht. Mail [email protected] of bel 0578 211 000. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven