• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Hoe betaalt u de hypotheek als het inkomen van uw partner wegvalt?

Draagt u samen met uw partner de hypotheeklasten van uw woning? Dan staat u er niet alleen voor. Maar uw financiële keuzes zijn waarschijnlijk op twee salarissen gebaseerd. Wat als een van die salarissen wegvalt? In geval van overlijden, baanverlies of arbeidsongeschiktheid blijkt dat een huishouden al snel de maandlasten niet meer kan opbrengen.

Hoe betaalt u de hypotheek als het inkomen van uw partner wegvalt?

Maar liefst 75.000 huishoudens komen al binnen 3 maanden in betaalproblemen als een inkomen zou wegvallen.

Wanneer u als gezin te maken krijgt met een overlijden of met arbeidsongeschiktheid door ziekte is dat al ingrijpend genoeg, de geldzorgen komen daar dan nog bij. Het is op zo’n moment erg prettig om een vangnet te hebben. Daar kunt u nu al over nadenken.

Overlijden

Jaarlijks komen 25.000 gezinnen in de financiële problemen door het overlijden van een kostwinner. Tegen het risico van overlijden heeft zes op de tien huizenbezitters zich verzekerd met een overlijdensrisicoverzekering. Dat houdt in dat er een bepaald bedrag vrijkomt dat u kunt gebruiken om een stuk van de hypotheek af te lossen of om het maandelijkse inkomen mee aan te vullen. Heeft u nog niet zo’n verzekering en verwacht u die in geval van nood wel nodig te hebben? Verdiep u er eens in. De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn zeker voor jonge gezonde mensen erg laag. U kunt zelf bepalen welk bedrag u wilt verzekeren.

Geen inkomen uit werk

Het risico van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid wordt door huizenbezitters minder vaak afgedekt. Dit heeft te maken met het sociale vangnet. Wie in loondienst is, kan immers rekenen op een uitkering uit de WIA of de WW. Houd er echter rekening mee dat deze uitkeringen vaak niet zo hoog zijn als het salaris dat je gewend was. Het ligt aan uw bestaande (vaste) maandlasten of de terugval op die manier op te vangen is. Belangrijk om na te gaan. Verwacht u een tekort dan zijn er verschillende manieren om daar iets aan te doen. Ook kan het een goed idee zijn om eens breder naar uw inkomen te kijken. Vallen er steeds ontslagen in uw sector? Het is mogelijk om uw te laten omscholen naar een kansrijker beroep.

Vijfstappenplan

Met dit eenvoudige vijfstappenplan van Adfiz brengt u uw situatie makkelijk in kaart. Bij al deze stappen kunt u hulp vragen aan uw financieel adviseur. Die kan meekijken met uw berekeningen of verschillende opties voor u op een rij zetten.

  • Stap 1: Bereken wat u elke maand nodig hebt. Neem uw betaalrekening erbij en noteer alle maandelijkse uitgaven. Vergeet ook de eenmalige uitgaven zoals vakanties of een grote schilderbeurt niet.
  • Stap 2: Bekijk wat de financiële gevolgen zijn als u iets overkomt. Maak opnieuw een berekening van de uitgaven. Wellicht vallen er posten weg of komen er juist posten bij (denk aan een leaseauto die wegvalt). Zet het resterende inkomen daar tegenover.
  • Stap 3: Bekijk of u de terugval zelf op kunt vangen én voor hoe lang. Is er bijvoorbeeld een buffer in de vorm van spaargeld? Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie? Is het mogelijk om te bezuinigen? Kijk ook hoe lang er recht bestaat op een uitkering.
  • Stap 4: Bekijk of u de terugval (gedeeltelijk) kunt verzekeren en wat dat kost. Denk aan een overlijdensrisicoverzekering of een woonlastenbeschermer.
  • Stap 5: Bepaal wat voor u de beste keuze is. Dat kan een verzekering betekenen, maar u kunt ook tot de conclusie komen dat dat niet nodig is omdat er bijvoorbeeld genoeg spaargeld is of omdat u over een ander vangnet beschikt.

Meer informatie?

Wilt u uw financiële situatie in kaart brengen en duidelijk creëren over verschillende scenario's? Neem contact op met onze financieel planners, zij vertellen u er graag meer over. Mail [email protected] of bel 0578 - 211 000 voor het maken van een (digitale) afspraak. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven