• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1
collectieve zorgverzekering

Geen korting meer op de basisverzekering, maar de collectieve zorgverzekering blijft aantrekkelijk!

In 2023 mag er geen korting meer gegeven worden op de basisverzekering. Maar de collectieve zorgverzekering blijft wel bestaan. Werkgevers kunnen nog steeds interessante kortingen bieden. Wat zijn de voordelen van een collectieve zorgverzekering en wat kunt u nog doen voor uw werknemers?

Geen korting meer op de basisverzekering, maar de collectieve zorgverzekering blijft aantrekkelijk!

Waarom is er in 2023 geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering? 

De collectiviteitskorting op de basisverzekering is al jaren een doorn in het oog van de overheid. Dit heeft een aantal redenen: 

 • Verzekeraars verhogen eerst voor iedereen de premies om vervolgens aan bepaalde collectieven korting te bieden.  
 • Het idee dat de collectiviteitskorting zou leiden tot dalende zorgkosten, blijkt een illusie.
 • Daarnaast leidt de afschaffing volgens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tot een overzichtelijker polisaanbod. Kortom, het vergelijken van zorgverzekeringen wordt voor iedereen makkelijker.  

Impact minder groot dan gedacht

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Maar de impact van het afschaffen van de korting op de basisdekking is minder groot. De maximale korting op de basisverzekering was in 2022 namelijk al afgebouwd naar 5%. Bovendien werd in veel gevallen alleen korting gegeven op de duurdere verzekeringen en niet op de goedkopere varianten. Dat de collectieve zorgverzekering stopt met de korting op de basisverzekering, betekent dan ook niet dat alle glans verdwijnt. 

Voordelen collectieve zorgverzekering

Ook na 1 januari 2023 blijft een collectieve zorgverzekering aantrekkelijk. Zowel voor u, als voor uw medewerkers. Wat dacht u van:

 • Employee Benefits: een mooie secondaire arbeidsvoorwaarde
  Als u een collectieve zorgverzekering aanbiedt aan uw medewerkers, geeft u het signaal af dat u de gezondheid en vitaliteit van uw medewerkers belangrijk vindt. Het wordt door hen vaak als een goede secundaire arbeidsvoorwaarde gezien.

 • Wachtlijstbemiddeling: verklein de kans op langdurig ziekteverzuim
  Een heikel punt in deze tijden – een overblijfsel van de corona-epidemie én gevolg van het personeelstekort – zijn de lange wachtlijsten bij zorgaanbieders. De collectiviteit kan hierin ondersteunen en bemiddelen. Zo kunnen uw medewerkers in veel gevallen sneller terecht. Daar plukken zowel u als uw medewerkers de vruchten van, want op die manier verkleint u de kans op langdurig ziekteverzuim. 
 • Aantrekkelijke kortingen en aanvullende dekkingen voor uw medewerkers
  De collectiviteitskortingen op de aanvullende dekkingen en tandartsverzekeringen gaan juist omhoog. Bij sommige collectiviteiten worden er daarnaast extra vergoedingen aangeboden voor bijvoorbeeld fysiotherapie, psychische hulp, mantelzorg, nazorg bij kanker en/of mindfulness trainingen. Deze vergoedingen zijn gericht op het voorkomen van langdurig ziekteverzuim.

Geef uw medewerkers goede voorlichting

Het aanbieden van een collectieve zorgverzekering kan uw medewerkers dus helpen in de zoektocht naar de juiste zorgverzekering. Het is daarom belangrijk dat u uw medewerkers goed inlicht over de verschillende opties die ze hebben en dat u de voor- en nadelen benoemt. Uw verzekeringsadviseur kan u daarbij helpen. De keuze maken uw medewerkers uiteindelijk zelf, maar dan wel het liefst met zoveel mogelijk kennis. 

Ook interessant voor kleinere werkgevers 

Een collectieve zorgverzekering wordt meestal aangeboden bij grote werkgevers. Maar ook voor MKB- ondernemers kan een collectieve zorgverzekering een positieve toevoeging zijn aan het pakket met secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat is niet alleen voordelig voor uw medewerkers, maar óók voor u als werkgevers. Zeker als dit helpt het ziekteverzuim te verlagen. Een mooi aanbod dus, zelfs nu de collectiviteitskorting op de basisverzekering stopt in 2023. 

Meer informatie

Heeft u vragen over het aanbieden van een collectieve zorgverzekering voor uw medewerkers? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs via [email protected] of bel 0578-699789. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven