• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Een motorverzekering afsluiten: waar moet u op letten?

U heeft uw motorrijbewijs gehaald, hebt misschien een nieuwe motor gekocht of u haalt uw oude, vertrouwde motor na een winter weer uit de schuur: tijd voor mooie motorritten! Uiteraard wilt u dat u goed verzekerd bent. U weet maar nooit of u een onverwachte slipper maakt of schade aan anderen aanricht. Maar waar moet u op letten als u een motorverzekering afsluit? U kunt het beste kijken naar de typen motorverzekeringen en bijbehorende dekking, de premie van de verzekering en de verzekeraar.

Een motorverzekering afsluiten: waar moet u op letten?

1: De typen motorverzekeringen en bijbehorende dekking

Eerst is het belangrijk om, net als bij een autoverzekering, een keuze te maken tussen WA, WA+ en het volledig casco (All Risks). Deze drie varianten verschillen behoorlijk in zowel prijs als dekking. Factoren die onder andere afhangen van je keuze zijn hoe oud uw motor is, of u eventuele schade kan veroorloven, of u uw motor binnen kan stallen, of u uw helm en kleding wel of niet mee wilt verzekeren en of u wel of geen winterkorting wil.

De WA verzekering

Wettelijke aansprakelijkheid is verplicht voor ieder motorvoertuig in Nederland. Met een WA-verzekering voldoet u hieraan. Hiermee bent u verzekerd tegen schade aan anderen. Uw eventuele eigen schade is hiermee niet gedekt. Dit is de minst uitgebreide verzekering, maar daarmee ook de goedkoopste optie. Veel motoreigenaren kiezen voor deze verzekering wanneer de dagwaarde van de motor niet meer in verhouding staat tot de premie van een uitgebreidere verzekering. Doorgaans geldt dit voor motoren vanaf tien jaar oud.

De WA+ verzekering

Een WA+ verzekering, of beperkt casco, dekt naast de schade aan anderen ook schade van buitenaf. Denk hierbij aan natuurgeweld, diefstal, ruitschade, brand of een botsing met dieren. Wanneer u met een van deze situaties te maken krijgt, wordt uw eigen schade ook vergoed. Voor een beperkt casco verzekering betaalt u maandelijks een hogere premie. Vandaar dat deze verzekering voornamelijk wordt afgesloten voor motoren tussen de zes en tien jaar oud.

De Allrisk verzekering

Een Allrisk verzekering, ofwel een volledig cascoverzekering, is de meest uitgebreide verzekering. Met deze verzekering bent u naast de schade aan anderen, ook verzekerd voor de schade aan uw eigen voertuig. Ook wanneer u met uw motor uitglijdt of van de weg raakt, wordt de schade vergoedt. Deze uitgebreide dekking is ook de duurste verzekering. Vandaar dat deze verzekering voornamelijk wordt afgesloten bij jonge en waardevolle motoren.

2: De premie van uw motorverzekering

De hoogte van de premie voor een motorverzekering is persoonsgebonden. Leeftijd, dekking, woonplaats, schadevrije jaren, het aantal kilometers per jaar en het type motor zijn factoren die de hoogte van de premie bepalen. Jongeren betalen bijvoorbeeld meer voor een motorverzekering dan een wat oudere bestuurder, zelfs als zij dezelfde motor en dekking kiezen. Ook krijgt u korting op uw verzekering wanneer u enkele jaren aantoonbaar schadevrij heeft gereden. De schadevrije jaren die u met uw auto heeft opgebouwd, kunt u vaak ook meenemen voor uw motorverzekering. Die verzekeringen dienen dan wel bij dezelfde verzekeraar ondergebracht te worden.

3: De juiste verzekeraar vinden

Er zijn veel verschillende verzekeraars die motorverzekeringen aanbieden. De prijs verschilt enorm per verzekeraar, maar zo ook de dekking. Zijn helm en kleding meeverzekerd? Pechhulp? En de accessoires? Sommige verzekeraars zijn wellicht goedkoper, maar rekenen een eigen risico bij een schade, of bieden een minder volledige dekking. Ook kan het bedrag dat u krijgt wanneer uw motor total loss is gereden verschillen. Sommige verzekeraars vergoeden de dagwaarde, anderen de nieuwwaarde of de aanschafwaarde. Tevens is het van belang dat u reviews van verzekerden bekijkt.

Wij helpen u graag met het afsluiten van uw motorverzekering

Uiteraard helpen wij u graag met het afsluiten van uw motorverzekering. Wij kunnen eenvoudig en snel uw premie berekenen en u adviseren over de dekking van uw verzekeringen. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op. Dit kan via 0578 – 699 799 of via [email protected]. Wij helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven