• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

Drie financiële eindejaars-tips

Het einde van het jaar nadert. Een drukke periode en ook meteen de tijd van het jaar dat de financiële en fiscale tips je om de oren vliegen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Verdiep je in ieder geval even in deze drie.

Drie financiële eindejaars-tips

1. Schommelt uw jaarinkomen sterk?
Maak gebruik van belastingmiddeling

De regeling belastingmiddeling is bij veel Nederlanders onbekend, maar kan een behoorlijk financieel voordeel opleveren. De regeling is interessant wanneer uw jaarinkomen de afgelopen jaren heeft geschommeld. Bijvoorbeeld omdat u zzp’er werd en het eerste jaar nog niet veel winst maakte. Of omdat u door corona een omzetdip had. Of omdat u met sabbatical ging en daardoor een lager inkomen had. Of omdat u een hoge ontslagvergoeding kreeg waardoor u dat jaar juist heel veel verdiende. U mag dan over een periode van drie jaar uw inkomen middelen: optellen en delen door drie. Middeling is voordelig wanneer de belasting over het gemiddelde van 3 jaar lager is dan de belasting over de 3 losse jaarinkomens. Er zijn online verschillende tools om een proefberekening te maken. De regeling wordt volgend jaar afgeschaft. Het laatste tijdvak waarover gemiddeld kan worden is 2022-2024.

Lees hier meer op de site van de Belastingdienst.

2. Bent u zzp'er of heeft u een pensioentekort?
Benut uw lijfrente-ruimte

Bent u zzp’er? Of bent u in loondienst maar heeft u een pensioentekort? Stort dit jaar uw lijfrente nog vol. De inleg is aftrekbaar, dus de fiscus betaalt mee. Wel moet u binnen uw persoonlijke jaarruimte blijven.  Heeft u nooit gebruik gemaakt van deze mogelijkheid? U heeft ‘inhaalruimte’/’reserveringsruimte’ over de afgelopen zeven jaar. De onbenutte ruimte mag u alsnog inleggen.

 • Bent u zelfstandige? Houd er dan rekening mee dat de FOR na dit jaar wordt afgeschaft. Een goed moment om u te verdiepen in uw geld voor later.
 • Bent u in loondienst en weet u niet of u een pensioentekort hebt? Bereken het op de site van de Belastingdienst.

3. Teveel spaargeld voor box-3?
Breng uw maandlasten omlaag, doe een grote betaling of schenking

1 januari 2023 is de eerstvolgende peildatum voor het vermogen in box 3. Dankzij de nieuwe regels betaalt u weliswaar een stuk minder vermogensbelasting over uw spaargeld, maar het kan geen kwaad om u af te vragen hoeveel spaargeld u nodig heeft, nu de rente nog steeds laag is. Als u meer spaargeld heeft dan nodig als buffer voor onverwachte uitgaven, dan kunt u ook denken aan zaken als:

 • Breng uw maandlasten omlaag door een extra aflossing op uw hypotheek te doen.
 • Benut uw jaarruimte en spaar zo voor uw pensioen.
 • Doe dit jaar nog een schenking binnen de vrijstellingen.
 • Betaal de zorgverzekering voor uw gezin ineens, dat scheelt ook iedere maand.
 • Of betaal andere jaarpremies alvast vooruit.

Vergeet ook energiebesparende maatregelen niet: vaak krijgt u ook nog een subsidie en verlaagt u uw energierekening. Heeft u veel box-3-vermogen en naast spaargeld ook beleggingen? Dan kan het handig zijn om die samenstelling te optimaliseren. Roep daarbij de hulp in van een deskundige.

Voor nu wensen we u:


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven