• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Ben ik dubbel verzekerd met een ORV én een uitvaartverzekering?

Er zijn veel verschillende levensverzekeringen en soms is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering, ook wel afgekort als ORV, en een uitvaartverzekering?

Ben ik dubbel verzekerd met een ORV én een uitvaartverzekering?

Nee, u bent niet dubbel verzekerd

Om meteen maar antwoord te geven op de vraag: nee, u bent niet dubbel verzekerd wanneer u deze beide producten in uw verzekeringsmap heeft zitten. De producten dekken ieder een ander risico af en dienen ieder een ander doel.

Beide verzekeringen bieden rust voor uw nabestaanden

De overeenkomst tussen de twee is dat beide bedoeld zijn om het leven van uw nabestaanden een stukje makkelijker te maken. Bij de uitvaartverzekering gaat dat om een heel specifiek doel: de bekostiging van de uitvaart en de begeleiding ervan.

Bij een overlijdensrisicoverzekering is het doel veel breder: er wordt dan een bepaald geldbedrag uitgekeerd dat door de achterblijvende partner vaak wordt gebruikt om meteen een stuk van de hypotheek mee af te lossen. Maar het bedrag kan ook worden ingezet om gedurende een periode het maandinkomen aan te vullen. Het geld is bedoeld om te zorgen dat uw nabestaanden niet in de financiële problemen komen. 

Een ORV heeft een bepaalde looptijd

Het grote verschil tussen de twee verzekeringen is dat een overlijdensrisicoverzekering niet uitkeert wanneer de verzekeringnemer na de looptijd, van bijvoorbeeld vijftien of twintig jaar, nog leeft. Het risico van vroegtijdig overlijden heeft zich dan niet voorgedaan. Vergelijk het met een brandverzekering: die keert ook alleen uit wanneer het risico zich daadwerkelijk voordoet. Een uitvaartverzekering keert echter altijd uit: overlijden doen we uiteindelijk allemaal.

Een uitvaartverzekering dekt begrafenis of crematie

Zoals gezegd bent u niet dubbel verzekerd als u deze beide polissen in huis hebt. Een uitvaartverzekering maakt een overlijdensrisicoverzekering niet overbodig: de nabestaanden kunnen er immers niet de hypotheek mee aflossen of hun maandinkomen mee aanvullen. Ze kunnen er alleen de begrafenis of crematie van bekostigen.

Andersom maakt een ORV een uitvaartverzekering ook niet overbodig. Wanneer iemand overlijdt ná de looptijd van de ORV, vindt er immers geen uitkering uit die verzekering plaats. Wanneer er dan ook geen uitvaartverzekering is afgesloten, dan moet de uitvaart uit eigen middelen worden betaald.

Waardevolle begeleiding

Alleen wanneer iemand vroegtijdig overlijdt zou een deel van de ORV-uitkering kunnen worden ingezet om de uitvaart te betalen. Overigens hebben ook veel kapitaalkrachtige particulieren toch een uitvaartverzekering: het gaat hen niet alleen om de uitkering, maar vooral om de begeleiding en de ontzorging. Het is daarbij wel belangrijk om na te gaan of de uitvaartverzekering past bij uw wensen.

Sta ook als huurder stil bij de financiële gevolgen van overlijden

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten bij de aankoop van een woning. Maar ook als huurder wilt u uw nabestaanden verzorgd achterlaten. Stel u heeft een huurhuis en bouwt geen vermogen op in uw huis, dan kan een ORV gebruikt worden om een pensioengat op te vullen. En natuurlijk kan het gebruikt worden als een aanvulling op het maandinkomen van de achterblijvende partner, door bijvoorbeeld maandelijks een bedrag van het ORV-kapitaal in te zetten. Stel de ORV keert een ton uit, dan kunt u daar gedurende acht jaar uw maandinkomen met duizend euro mee aanvullen.

Meer informatie?

Onze adviseurs vertellen u graag meer over de mogelijkheden rondom uitvaart- en overlijdensrisicoverzekeringen. Welke samenstelling past bij uw situatie? Voor meer informatie kunt u contact opnemen via [email protected] of bel 0578 699 760. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven