• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Bekijk uw schadevrije jaren en bespaar!

Goed nieuws voor automobilisten in Nederland, want op 1 juli 2024 introduceert het Verbond van Verzekeraars een nieuw systeem voor de registratie van schadevrije jaren. Transparantie staat hierbij centraal. Met het nieuwe systeem kunt u straks zelf op ieder moment uw aantal opgebouwde schadevrije jaren en maanden inzien. Zo wordt het eenvoudiger om te bepalen of overstappen naar een andere verzekeraar loont.

Bekijk uw schadevrije jaren en bespaar!

Wat zijn schadevrije jaren en waarom zijn ze belangrijk?

Schadevrije jaren zijn een maatstaf voor uw rijgedrag en schadehistorie als automobilist. Verzekeraars kijken naar uw schadevrije jaren, om het risico op toekomstige schadegevallen te beoordelen. Het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd, heeft dan ook een directe invloed op de maandelijkse premie die u betaalt voor uw autoverzekering.

Met elk jaar waarin u géén schade meldt bij uw verzekeraar, wordt u beloond met één schadevrij jaar. En met meer schadevrije jaren, betaalt u over het algemeen minder voor uw autoverzekering. Deze korting op uw premie wordt ook wel de no-claimkorting genoemd. Deze regeling beloont dus veilig rijgedrag en het vermijden van ongevallen.

Wanneer u wél schade veroorzaakt en de verzekeraar hiervoor een vergoeding uitkeert, zal uw aantal schadevrije jaren in mindering worden gebracht. In de regel worden er voor iedere schademelding, vijf schadevrije jaren van uw huidige opbouw afgetrokken. Dit kan leiden tot een verhoging in uw maandelijkse premie. Vooral bij jongere bestuurders kan dit een aanzienlijke premiestijging veroorzaken, omdat zij nog betrekkelijk weinig schadevrije jaren hebben opgebouwd.

Wat verandert er vanaf 1 juli 2024?

Met het nieuwe SVJ-systeem kunt u zelf op ieder moment opvragen hoeveel schadevrije jaren en maanden u heeft opgebouwd. Met deze gegevens bij de hand, wordt het eenvoudiger om premies van verschillende verzekeraars te vergelijken en te kiezen voor de meest voordelige optie.

Het komt regelmatig voor dat, hoewel u bij het afsluiten van uw huidige verzekering gekozen heeft voor de verzekeraar met de laagste premie, u met uw huidige opbouw ergens anders toch voordeliger uit bent.

Voorbeeldcasus Toyota Yaris

Om het effect van de opbouw van schadevrije jaren en de daarbij behorende premiekorting te onderzoeken, is een voorbeeldcasus onderzocht door MoneyView: een 40-jarige inwoner van Zeeland met een allriskverzekering voor zijn Toyota Yaris uit 2022.

Opvallend is dat de premies sterk variëren op basis van vijf schadevrije jaren. Een product, aangeduid als 'Product B', heeft aanvankelijk een aanzienlijk hogere premie dan de andere producten. Maar naarmate het aantal schadevrije jaren toeneemt, daalt de premie voor dit product sterker dan voor de andere aanbieders. Het verschil tussen de premies wordt echter weer kleiner na acht schadevrije jaren, omdat de no-claimkorting vanaf dan gelijk blijft. De overige verzekeraars blijven wel extra korting geven voor meer schadevrije jaren.

Een andere aanbieder, 'Product A', heeft een marktpremie van € 647,- bij vijf schadevrije jaren. Deze verzekeraar biedt een meer gelijkmatige korting dan andere verzekeraars. Echter, na zeven schadevrije jaren behoort deze verzekeraar tot de duurste opties.

'Product X' kent een korting die geleidelijk verloopt, met af en toe wat schommelingen.

'Product Y' biedt de laagste premie in deze casus. Ze geven een sterke korting tot zeven schadevrije jaren, waarna de premie langzaam blijft dalen, zij het minder snel dan bij 'Product X'.

Kortom, zelfs als alleen uw schadevrije jaren veranderen, loont het om autoverzekeringspremies te vergelijken.

 

Meer informatie? U hoeft niet te wachten

Wilt u nu al weten of u kunt besparen op uw autoverzekering? U hoeft niet te wachten tot juli 2024. In principe staat het aantal schadevrije jaren ook op uw (digitale) polis. Hiermee kunnen wij vrijblijvend voor u uitzoeken bij welke verzekeraar u de meeste no-claimkorting ontvangt. Neem gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-699799. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven