Aansprakelijkheid bij werkmaterieel
Is mijn heftruck of pompwagen WAM-plichtig als ik deze uitsluitend op eigen terrein gebruik? En hoe zit het met de aansprakelijkheid bij werkmaterieel in mijn eigen loods? Hoe zit het verzekeringstechnisch met schade die ontstaat tijdens laden en lossen? In deze blog beantwoord ik graag een aantal vragen die kunnen spelen in de dagelijkse (verzekerings)praktijk.

Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM)
De naam zegt het al: in Nederland zijn wij bij wet verplicht om een verzekering af te sluiten voor motorrijtuigen. De WAM heeft als doel verkeersslachtoffers te beschermen. De benadeelde (het verkeersslachtoffer) kan rechtstreeks de verzekeraar aanspreken tot vergoeding van zijn schade.
Onder motorrijtuigen vallen alle voertuigen die bestemd zijn om te worden voortbewogen door een (geheel of gedeeltelijke) mechanische kracht die op het voertuig zelf aanwezig is, of door elektrische tractie met stroomtoevoer van elders, anders dan langs spoorstaven. Zoals een vrachtauto, bestelbus, auto of motor. Het is dan ook ingeburgerd om voor deze voertuigen minimaal een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten. Immers begeeft u zich met deze voertuigen voornamelijk op de openbare weg, waar u schade kunt veroorzaken aan of bij anderen.
Let op met werkmaterieel op uw eigen terrein
Minder ingeburgerd is het afsluiten van een WA-verzekering voor werkmaterieel. Terwijl u, net als alle andere eigenaren of houders van een motorrijtuig, WAM-plichtig bent als u met werkmaterieel zoals een tractor of een graafmachine op de openbare weg rijdt.
Wist u dat eigen terreinen die bereikbaar zijn voor verkeer gelijk worden gesteld aan de openbare weg? Op terreinen zoals een eigen erf of een parkeerplaats geldt de WAM dus ook!
Motorrijtuigen die rijden op eigen terreinen welke bereikbaar zijn voor verkeer moeten een WA-verzekering hebben. Het is belangrijk om u hiervan bewust te zijn, want u bent wettelijk verplicht om ook dan een verzekering af te sluiten! Dit geldt dus ook voor werkmaterieel als een heftruck, een meeneemheftruck of een elektrische pompwagen (en soortgelijke apparaten) die worden gebruikt bij het laden en lossen van trucks. Ook deze ‘voertuigen’ komen op de openbare weg en zijn dus verzekeringsplichtig.
Schade aan uw eigen materieel niet vergoed op de WA-verzekering
Ook schade die door eigen toedoen kan ontstaan aan uw eigendommen is een belangrijk aandachtspunt. U kunt immers niet uzelf aansprakelijk stellen voor schade aan uw eigen zaken. Wel kunt u ervoor kiezen om dit te verzekeren met een werkmaterieelverzekering. Bij een aantal verzekeraars valt schade aan uw eigen eigendommen zelfs standaard onder de dekking.
Werkmaterieel in loodsen, magazijnen of hallen
En hoe zit het dan als er iets gebeurt met uw ‘rijdend materieel’ in bijvoorbeeld een hal, loods of magazijn? Die begeven zich vaak niet op de openbare weg of op uw terrein en hiervoor hoeft dus doorgaans geen WA-verzekering afgesloten te worden. Toch kan dit wel verstandig zijn. Op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) zijn motorrijtuigen namelijk uitgesloten, dus die verzekering biedt geen dekking. De AVB heeft zelfs geen dekking voor een pallettruck in een gesloten magazijn waar de bestuurder naast loopt! Voor dit materieel sluit u het beste een werkmaterieelverzekering af.
Let op: er wordt vaak ten onrechte gedacht dat werkmaterieel gedekt is op de AVB! De gedachte dat schade met werkmaterieel op eigen terrein of in eigen loods gedekt is onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering berust op een misverstand, maar wel een misverstand dat grote gevolgen kan hebben. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en kan, zeker bij letselschades, grote gevolgen hebben.
Denk ook aan het werkrisico bij laden en lossen!
Naast de schade aan het materieel, kan u of uw medewerkers iets overkomen tijdens het gebruik ervan. Denk bijvoorbeeld aan het zogenoemde werkrisico laden en lossen. In de voorwaarden van diverse verzekeringen is dit een grijs gebied. Zo is de AVB lang niet altijd toereikend. Ook onder een speciale vrachtwagenverzekering is dit werkrisico niet standaard bij iedere verzekeraar verzekerd. Het is goed om hier alert op te zijn, bijvoorbeeld wanneer uw vrachtauto is voorzien van een laad-/loskraan. Bij de meeste verzekeraars is het werkrisico meeverzekerd onder de werkmaterieelverzekering, maar u kunt daar niet zomaar vanuit gaan. Mogelijk moet u deze dekking aanvullend afsluiten.
Schade aan de lading is overigens in de regel uitgesloten onder deze verzekeringen: daar moet u dan weer een goederentransportverzekering voor afsluiten. Volgt u het nog?
Meer informatie
In deze gevallen komen er dus een aantal verzekeringen bij elkaar, waarbij het de moeite loont om u goed te laten informeren. U kunt hiervoor een afspraak maken met een van onze adviseurs via [email protected] of bel 0578-699789. We helpen u graag!

Klaas Pullen
Gerelateerde berichten
Als je arbeidsongeschikte zzp’er toch gewoon je werknemer bleek te zijn
Vanaf dit jaar controleert de Belastingdienst actief op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Als opdrachtgever is het daarom belangrijk te weten dat schijnzelfstandigheid beoordeeld wordt op basis van de onafhankelijke relatie tussen jou en de zzp’er. Het is dus mogelijk dat de persoon die jij maar voor 10 uurtjes per maand inhuurt, toch als schijnzelfstandige kan worden aangemerkt. In het voorbeeld hieronder lees je wat er, in het ergste maar zeker niet ondenkbare geval, zou kunnen gebeuren als de door jou ingehuurde zzp’er arbeidsongeschikt raakt en achteraf toch als schijnzelfstandige wordt beoordeeld.
Een AOV is als een auto: na aankoop moet je hem op de weg houden
Hoe kun je je voorbereiden op een cyberaanval?
Na een datalek, hack of cyberaanval is de chaos in veel bedrijven niet te overzien. Er heerst onrust bovendien zijn bestaande systemen en processen soms ineens niet meer toegankelijk. Hoe zorgt u er dan voor dat de schade voor u, maar ook voor uw klanten, zoveel mogelijk wordt beperkt? Een Incident response plan biedt in deze situaties houvast. Steeds meer verzekeraars stellen het hebben van een IRP dan ook als voorwaarde voor het afsluiten van een cyberverzekering.
Wat als uw bedrijf stil komt te liggen door bijv. waterschade?
In toenemende mate kunnen ondernemers zich verzekeren voor de gevolgen van het overstromen van secundaire waterkeringen, zoals sloten, beken en kleine rivieren. Als het gaat om materiële schade aan inventaris, goederen en bedrijfsgebouwen zijn deze kosten bij 82% van de zakelijke schadeverzekeringen gedekt. Opmerkelijk genoeg wordt bij een gedekte materiële schade in lang niet alle gevallen de bijbehorende bedrijfsschade vergoed.
De week van de RI&E: daar kunt u iets mee!
Hoe help ik een medewerker met geldzorgen?
Volgens Wijzer in Geldzaken heeft 8 op de 10 werkgevers personeel met geldzorgen. Die medewekers zijn vaker afgeleid, minder productief en vaker ziek. Als werkgever kunt u een bijdrage leveren aan de financiële gezondheid van uw medewerkers. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan financiële onderwerpen, of door tijdig in te grijpen wanneer een medewerker geldzorgen heeft. Wij geven u een aantal tips.
Bedrijfsstilstand? Check of de herstelperiode wel ruim genoeg is!
Wanneer een calamiteit of brand uw bedrijf volledig tot stilstand brengt, wilt u er natuurlijk voor zorgen dat u zo snel mogelijk de boel weer 'up and running' heeft. Dan wilt u er zeker van zijn dat uw bedrijfsschadeverzekering voldoende uitkeert, zodat u de capaciteit heeft om minstens eenzelfde bedrijf weer terug te bouwen. Maar let op: de huidige economische situatie werkt niet mee! Check vandaag nog de verzekerde waarde (herbouwwaarde) en de uitkeringsduur (verwachte herstelperiode) op uw polis!
Beschikt uw pand al over energielabel A, B of C?
Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw groter dan honderd vierkante meter minimaal beschikken over energielabel C. Voor eigenaren die dat niet op orde hebben, kunnen de gevolgen groot zijn. Denk aan een forse boete of zelfs sluiting van het pand. RVO ontwikkelde een beslisboom om te bepalen of uw pand aan de verplichting moet voldoen en als dat zo is, een stappenplan om dit te regelen.
Onroerend goed op het oog? Profiteer dit jaar nog van belastingvoordeel
Vanaf 2023 gaat de overdrachtsbelasting voor onroerend goed verder omhoog naar 10,4%. Slecht nieuws voor iedereen die een woning of pand op het oog heeft, waar die niet zelf in gaat wonen. Dat geldt dus niet alleen voor vakantiewoningen, maar ook voor verhuurders, investeerders én bedrijven die een eigen pand aan willen schaffen. Maar als u in 2022 nog onroerend goed aankoopt onder de 'Groninger akte', kunt u de levering dit jaar laten plaatsen vinden (tegen de huidige 8% belasting) en de betaling volgend jaar doen. Hoe werkt dat precies?