• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

5 voorbeelden van cybercrime

Cybercrime is een breed begrip dat alle criminele activiteiten omvat die worden uitgevoerd via computers, het internet of andere digitale netwerken. Het kan gaan om het stelen van persoonlijke gegevens, het verspreiden van malware of het gijzelen van bedrijfssystemen. In deze blog bespreken we 5 veelvoorkomende voorbeelden van cybercrime.

5 voorbeelden van cybercrime

Cybercrime raakt miljoenen Nederlanders

In 2022 waren volgens het CBS ruim 2,2 miljoen Nederlanders het slachtoffer van cybercrime. De cijfers voor 2023 zijn nog niet bekend, maar naar schatting blijft het aantal de komende jaren fors toenemen. Cybercriminelen sturen duizenden frauduleuze mails, sms’jes en WhatsAppberichten tegelijk uit en wachten vervolgens geduldig tot ze beet hebben. Vandaar ook de naam “phishing”, wat lijkt op het Engelse woord voor “vissen”. De kracht zit hem dus in de grote aantallen en wie zij precies proberen op te lichten, is nagenoeg willekeurig. Iedereen kan daarom het doelwit worden van een cyberaanval. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van de verschillende vormen van cybercrime, zodat u zich beter kunt beschermen.

1. Phishing

Phishing is een vorm van oplichting waarbij criminelen proberen persoonlijke gegevens van mensen te stelen, zoals bankgegevens, creditcardnummers of inloggegevens. Ze doen dit door valse e-mails of sms'jes te versturen die lijken te komen van een betrouwbare organisatie, zoals een bank of een overheidsinstelling.
Voorbeeld: u ontvangt een e-mail van uw bank met de mededeling dat uw rekening geblokkeerd is. Deze e-mail bevat ook een link waarmee u uw rekening weer kunt activeren. Als u op de link klikt, wordt u naar een valse website van uw bank geleid. Op deze website wordt u gevraagd om uw inloggegevens in te voeren. Als u dit doet, hebben de criminelen toegang tot uw bankrekening.

2. Ransomware

Ransomware is een vorm van malware die het slachtoffers onmogelijk maakt om toegang te krijgen tot hun systeem. De malware versleutelt het computersysteem of bepaalde bestanden en vraagt vervolgens een losgeldbedrag om de versleuteling te ontgrendelen. Ransomware komt vaak binnen op een computer of bedrijfssysteem door middel van phishing.
Voorbeeld: u opent een bijlage in een e-mail die u heeft ontvangen van een onbekende afzender. De bijlage bevat ransomware. Als u de bijlage opent, wordt uw computer geïnfecteerd. De ransomware versleutelt alle bestanden op uw computer en vraagt vervolgens een losgeldbedrag van 1.000 euro. Hetzelfde kan overigens gebeuren bij bedrijven, maar dan gaat het vaak om losgeldbedragen van enkele tonnen of zelfs miljoenen.

3. Identiteitsfraude

Identiteitsfraude is een vorm van cybercrime waarbij criminelen de identiteit van iemand anders aannemen. Ze kunnen dit doen door persoonlijke gegevens van iemand te stelen, zoals een paspoort, een rijbewijs of een creditcardnummer.
Voorbeeld: u hebt uw laptop kwijtgeraakt. De laptop bevat persoonlijke gegevens, zoals uw paspoortgegevens en uw creditcardnummers. De persoon die uw laptop vindt, kan deze gegevens gebruiken om zich voor u uit te geven. Hij kan bijvoorbeeld aankopen doen met uw creditcard of een lening afsluiten op uw naam. Ook kan deze persoon phishing mails versturen uit uw naam.

4. DDoS-aanval

Een DDoS-aanval is een aanval waarbij criminelen een computersysteem of netwerk overbelasten met verkeer. De aanval kan ervoor zorgen dat het systeem of netwerk onbereikbaar wordt voor legitieme gebruikers.
Voorbeeld: een webshop wordt het doelwit van een DDoS-aanval. De aanval zorgt ervoor dat de webshop niet meer bereikbaar is voor klanten. De webshop lijdt hierdoor omzetverlies.

5. Malware

Malware is een verzamelnaam voor software die schadelijk is voor computers of netwerken. Malware kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het stelen van persoonlijke gegevens, het versleutelen van computersystemen of het verspreiden van spam.
Voorbeeld: u downloadt een app van een onbekende bron. De app bevat malware. De malware wordt geïnstalleerd op uw computer en kan uw persoonlijke gegevens stelen.

Tips om u zich te beschermen tegen cybercrime

  • Wees alert op het klikken op links in e-mails of sms-berichten, óók van bekende afzenders. En twijfelt u bijvoorbeeld over een mailtje van uw bank? Bel de bank dan niet op via het telefoonnummer wat in deze email wordt genoemd, maar zoek de contactgegevens altijd op via uw zoekmachine. Anders krijgt u misschien alsnog een oplichter aan de lijn.
  • Houd uw software up-to-date. Zorg er dus voor dat kritische software updates zo snel mogelijk worden uitgevoerd.
  • Gebruik een sterk wachtwoordbeleid en een wachtwoordkluis.
  • Maak regelmatig een externe back-up van uw bestanden. Zorg dat uw computer géén toegang heeft tot deze back-ups.

Meer lezen over cybercrime en hoe u zichzelf ertegen kunt beschermen.

Wij informeren u graag over de laatste ontwikkelingen

Cyberveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid en het is essentieel om onze digitale wereld te beschermen tegen deze steeds veranderende bedreigingen. Wij informeren u dan ook graag over de laatste ontwikkelingen omtrent cybersecurity, door middel van artikelen zoals deze.

Bent u ondernemer?

Om uw organisatie beter te beschermen tegen cyberrisco’s kan een cyberverzekering nuttig zijn. Wilt u met ons sparren over de risico’s die uw onderneming loopt en de mogelijke oplossingen die een cyberverzekering kan bieden? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of bel naar 0578-699789. Wij helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven