Welke verzekeringspapieren moet ik bewaren en hoe lang?
Best verwarrend, al die verschillende verzekeringspapieren. Wij zette de belangrijkste documenten en hoe lang u deze het beste kunt bewaren op een rij.
Cyberaanvallen zijn geen nieuw fenomeen, maar ze worden met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) steeds geavanceerder en moeilijker te herkennen. Deze bedreigingen vormen een groeiende zorg voor zowel individuen als organisaties. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en hoe u zich ertegen kunt beschermen.
Spoofing is een technische truc waarmee een crimineel doet alsof die iemand anders is. Bijvoorbeeld een persoon die u kent of iemand van een organisatie die u vertrouwt. Dit is een vorm van identiteitsfraude en is illegaal. De crimineel misleidt u met een vervalste afzender.
Denk bijvoorbeeld aan email-spoofing, waarbij de oplichter u een e-mail stuurt, die verzonden lijkt te zijn door uw bank. Hierdoor denkt u dat het wel goed zit en klikt u eerder op de link in de email. Via de link raakt uw computer besmet met schadelijke software, ofwel malware. Uw bank hoeft hiervoor niet eens gehackt te zijn of weet van te hebben!
Bij phishing houdt een oplichter u ook voor de gek en probeert die ook vertrouwelijke informatie van u te krijgen. Denk aan creditcardgegevens, BSN-nummers of wachtwoorden. Met de techniek spoofing vergroot de oplichter de kans dat phishing lukt, want u reageert waarschijnlijk eerder op een e-mail die van uw boekhouder lijkt te komen, dan op een e-mail van een totaal onbekend bedrijf.
Een oplichter kan zich via veel kanalen voordoen als iemand anders. Naast email-spoofing en SMS-spoofing is er bijvoorbeeld ook telefoonnummer-spoofing. De crimineel gebruikt het telefoonnummer van een organisatie die u vertrouwt. Denk aan uw eigen bank. Terwijl u denkt dat u een bankmedewerker aan de lijn hebt, spreekt u eigenlijk met een oplichter. Die probeert met mooie praatjes uw pincode te krijgen. Verder bestaat er spoofing van internetadressen, ofwel IP-nummers, en ontstaan er steeds nieuwe vormen van spoofing.
Daarbij worden er soms vergaande technieken gebruikt om de oplichting zo echt mogelijk te laten lijken, dit noemen we 'social engineering'. Denk aan het achterhalen van persoonlijke informatie, zoals familiesamenstellingen, via het meekijken op social media. Hiermee kunnen ze dan nog meer psychologische manipulatie toepassen en druk uitoefenen.
Met de opkomst van AI kunnen aanvallers hun methoden verfijnen en aanpassen. Zo kan een programma automatisch persoonlijke informatie verzamelen uit openbare bronnen en sociale media, om aangepaste spoofing-emails te creëren die er zeer geloofwaardig uitzien. Ook kan AI tegenwoordig teksten en stemmen imiteren, waardoor het lijkt alsof u met een vertrouwd persoon communiceert.
Zelfs een telefoontje van een familielid kan nep zijn!
Nu zelfs stemmen kunnen worden nagebootst door middel van AI, zijn zelfs telefoongesprekken niet altijd te vertrouwen. Een aanvaller begint met het verzamelen van audio-fragmenten van iemand die u goed kent, bijvoorbeeld uit filmpjes op social media of youtube. Vervolgens bouwt de oplichter met een computerprogramma de stem na. De oplichter bereid ook een goed verhaal voor, zoals een noodsituatie waarvoor dringend geld nodig is. “Hey pap, ik sta bij de fietsenmaker en mijn pinpas doet het niet. Kan jij misschien even 150 euro overmaken?” Zo wordt u op slinkse wijze misleid om geld over te maken of persoonlijke informatie te delen, zonder dat u er erg in heeft! Het is van groot belang om altijd waakzaam te zijn en onverwachte verzoeken te verifiëren. Spreek bijvoorbeeld af dat u ophangt en zelf even terugbelt op het telefoonnummer dat bij u bekend is en/of die u zelf heeft opgeslagen in uw telefoon. Om dergelijke situaties te voorkomen, raden we aan om hierover met uw gezin te praten en bijvoorbeeld een codewoord voor dit soort situaties af te spreken.
Gelukkig zijn er effectieve stappen die u kunt ondernemen om uw bescherming tegen Spoofing te waarborgen:
Cyberveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid en het is essentieel om onze digitale wereld te beschermen tegen deze steeds veranderende bedreigingen. Wij informeren u dan ook graag over de laatste ontwikkelingen omtrent cybersecurity, door middel van artikelen zoals deze.