Zorgverzekering: natura- of restitutiepolis?

Filter

Zorgverzekering: natura- of restitutiepolis?

Man getting money out of his wallet

De basisverzekering

De basisverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen en vergoedt veruit de belangrijkste zorgkosten. De dekking van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is daarom precies hetzelfde bij alle zorgverzekeraars.

Kinderen tot 18 jaar worden op de polis van een van de ouders of verzorgers bijgeschreven. Hierdoor zijn kinderen gratis meeverzekerd en voor hen geldt geen eigen risico. Vanaf 18 jaar betaalt u wel premie voor de zorgverzekering. In tegenstelling tot een aanvullende zorgverzekering, zijn zorgverzekeraars verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering.

De hoogte van de vergoeding van zorgkosten kan echter per verzekeraar verschillen. Deze kan namelijk afhankelijk zijn van contracten die de verzekeraar met een arts, ziekenhuis of fabrikant van medicijnen gesloten heeft. Dit noemen ze ook wel een naturapolis. Wilt u liever vrij zijn in uw keuze, kies dan voor een restitutiepolis.

Lees hieronder het verschil tussen de verschillende polisvormen:

Naturapolis: gecontracteerde zorg

Sluit u een naturapolis dan kiest u in principe voor een zorgverlener waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Wilt u naar een bepaalde zorgverlener dan is het belangrijk na te gaan of uw verzekeraar een contract heeft met deze zorgverlener. Meestal kunt u dit vinden op de website van de verzekeraar. Heeft u een naturapolis en kiest u voor een zorgverlener die geen contract heeft met de verzekeraar, dan zal de verzekeraar wellicht slechts een deel van de kosten vergoeden.

Restitutiepolis: vrije zorgkeuze

Sluit u een restitutiepolis dan bent u vrij in uw keuze van zorgverlener. Wilt u absoluut de beste zorg en vrij zijn in de keuze van uw arts, specialist of merk medicijnen dan adviseren wij u een restitutiepolis te sluiten. De premie voor een restitutiepolis is vaak wel iets hoger dan bij een naturapolis.

Combinatiepolis

Er is ook een tussenvariant, genaamd de combinatiepolis. Een combinatiepolis geeft recht op zorg (natura) bij sommige zorgsoorten en recht op vergoeding (restitutie) bij andere.

Uw verzekering

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken om uw verzekeringen door te spreken? Neem dan gerust contact met ons op via tel. (0578) 699 778 of mail naar zorgverzekering@veldhuisadvies.nl.

Wilma Florijn
Adviseur Particulieren
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens het privacy reglement. *

  • * verplicht veld