Zorgverzekering, blijven zitten of overstappen?

Filter

Zorgverzekering, blijven zitten of overstappen?

Veldhuis Advies

Wat de Miljoenennota voorspelde, bleek op de derde dinsdag van september al achterhaald. De zorgpremie gaat in 2017 namelijk niet met € 3,50 per maand omhoog, maar de stijging is ruim € 9,00 per maand, een kostenverhoging van zo’n 10%! Het ‘goede’ nieuws: waarschijnlijk zullen niet alle zorgverzekeraars hun premie zover omhoog gooien. En dat zou overstappen van zorgverzekering wel eens heel interessant kunnen maken!

Waarom stijgt de zorgpremie zo veel?

De belangrijke redenen voor de premiestijging zijn gemakkelijk aan te wijzen:

 • Toenemend gebruik van dure medicijnen
 • Uitbreiding van het basispakket
 • Algemene loon- en prijsstijging
 • Hogere kosten van de wijkverpleging (niet langer vergoed vanuit AWBZ, maar vanuit basispakket)

Er ontstaan grote prijsverschillen

Maar: er is nog een veel belangrijkere, onderliggende reden voor de premiestijging. De zorgpremie, ofwel de nominale premie, bestaat namelijk uit een rekenpremie en een opslagpremie. De overheid bepaalt de rekenpremie. Met de hoogte van deze premie moeten zorgverzekeraars hun zorguitgaven kunnen dekken. Ook de hoogte van het eigen risico en de bijdrage uit het ziekenverzekeringsfonds zijn hierbij van invloed. De opslagpremie stelt de zorgverzekeraars in staat hun taken uit te voeren en wettelijke reserves op peil te houden.

Sinds 2012 is de rekenpremie elk jaar gestegen. Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren een deel van hun winst en reserves ingezet om niet ook nog eens de opslagpremie te (hard) doen stijgen. Bij sommige verzekeraars zijn nu de reserves op, maar bij andere niet. Dat verklaart dus waarom er wel eens grote prijsverschillen aan kunnen komen.

Overweegt u om over te stappen?

Vanaf half november 2016 tot eind januari 2017 kan je overstappen van zorgverzekering. Hieronder vind je een klein stappenplan hoe je het beste te werk kunt gaan.

 1. Maak tijdig een overzicht van de zorg die je volgend jaar denkt nodig te hebben.
 2. Vul onze zorgvergelijker in, om de verschillen te kunnen bekijken. Zo kun je bepalen of het voor 2017 écht de moeite waard is om over te stappen.
  Let op: alle vergelijkingssites zullen pas eind november actueel zijn, wanneer alle verzekeraars hun premies bekend gemaakt hebben. 
 3. Raadpleeg onze zorgadviseur. Die zorgt voor de scherpste premie bij uw wensen en behoeftes! Ook regelt de adviseur de hele overstap en heeft u hier helemaal geen werk aan!
Wilma Florijn
Adviseur Particulieren
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

 • Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens het privacy reglement. *

 • * verplicht veld