Woninginbraak voorkomen en verzekeren | Veldhuis Advies

Woninginbraak voorkomen en verzekeren

Filter

Woninginbraak voorkomen en verzekeren

Head inbraak

Als de dagen korter worden, neemt de kans op een woninginbraak toe. Door u goed voor te bereiden kunt u de kans op ongewenste bezoekers verkleinen. Soms maken enkele kleine preventieve maatregelen al een groot verschil.

Woninginbraak heeft een grote impact op uw gevoel van veiligheid

Uw huis is uw privédomein, een plaats waarin u zich veilig kunt terugtrekken van de hectiek van alledag. Als er bij u ingebroken wordt, laat dit niet alleen materieel maar zeker ook emotioneel z’n sporen na. Maar liefst 40% van de slachtoffers van woninginbraak voelt zich nadien niet meer veilig in eigen huis. Helaas kunt u nooit volledig voorkomen dat er ooit bij u ingebroken wordt.

Er zijn diverse methodes waarmee inbrekers zich toegang verschaffen tot uw huis: een deur of raam intrappen, uw sloten onklaar maken, “hengelen” via uw brievenbus, gaatjes boren om op die manier een deur of een raam te openen… Zeker als er waardevolle spullen in het zicht liggen, willen inbrekers nog wel eens een kansje wagen. Soms wordt het ze echter wel héél gemakkelijk gemaakt. Nog steeds laten mensen ‘even’ een raam openstaan als ze weggaan, of nemen ze de moeite niet om de deur op slot te draaien. Ook laten veel gezinnen hun sleutels ‘s nachts aan de binnenkant van de voordeur in het slot zitten, zodat zij in geval van brand snel de deur open kunnen draaien.

Wat kunt u zelf doen om de kans op een inbraak te verkleinen

Ook al kunt u het risico op een woninginbraak nooit volledig wegnemen, neem in ieder geval voorzorgsmaatregelen om het insluipers niet gemakkelijker te maken.

  • Maak gebruik van goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag
  • Plaats kierstandhouders zodat u het raam veilig open kunt laten staan als u even weg bent
  • Laat uw sleutels nooit in het slot zitten
  • Draai uw voordeur altijd op slot om het open’flipperen’ van de dagschoot te voorkomen.

Verder is het belangrijk goed te letten op uw huissleutels. Natuurlijk zorgt u ervoor dat u deze niet per ongeluk in de deur laat zitten als u weggaat, maar verstop verder geen huissleutels in uw tuin voor bijvoorbeeld de stukadoor of de dierenoppas: sleutels in bloempotten, onder matten en in speciale sleutelstenen zijn voor inbrekers geen geheime plekken. Hang tot slot geen adreslabels aan uw sleutelbos en -als u met vakantie gaat- ook niet aan uw koffers.

Week van de Veiligheid 2017

Wilt u nog meer tips over hoe u uw huis kunt beschermen tegen ongewenst bezoek? Tijdens de Week van de Veiligheid (9 tot en met 15 oktober) wordt er in diverse gemeenten voorlichting gegeven over thema’s zoals inbraakpreventie, brandveilig leven en auto- of fietsendiefstal.

Verzeker uzelf tegen de gevolgen van een woninginbraak

Alle preventieve maatregelen ten spijt kunt u het risico dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak nooit geheel uitsluiten. Daarom is het verstandig om een goede verzekering af te sluiten tegen de financiële gevolgen van inbraak en diefstal. Natuurlijk is hierbij de hoogte van de premie van belang, maar let daarnaast ook zeker op de verzekeringsvoorwaarden! Is de vergoeding gebaseerd op de dag- of op de nieuwwaarde? Wordt er een eigen risico in rekening gebracht? Zijn bepaalde onderdelen van uw inboedel, zoals lijfsieraden, audiovisuele- of computerapparatuur gemaximeerd en zo ja, tot welk bedrag?

De waarde van uw inboedel

U kunt de waarde van uw inboedel bepalen met behulp van een inboedelmeter. Daarmee bent u gedurende vijf jaar beschermd tegen het risico van onderverzekering. Wel kan de verzekeraar, bij hogere verzekerde bedragen, eisen stellen aan de beveiliging van uw woning. Heeft u waardevolle verzamelingen in huis, zoals sieraden of antiek, dan kan het verstandig zijn een aparte kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Dit gebeurt op basis van een vaste taxatie. Worden uw kostbaarheden gestolen, dan krijgt u de taxatiewaarde uitbetaald. Het is wel aan te raden om waardevolle zaken regelmatig opnieuw te laten taxeren. Voor uw auto moet u eveneens een aparte verzekering tegen diefstal afsluiten. Bij de duurdere exemplaren bent u in dat geval vaak verplicht om een SCM goedgekeurd alarmsysteem te (laten) installeren.

Diefstal zonder braakschade

Heeft u per ongeluk een deur of raam open laten staan en maakt een insluiper van deze gelegenheid gebruik? Ook diefstal zonder braakschade is bij de meeste verzekeringen gedekt. Althans, als het diefstal uit uw woning betreft. Diefstal vanuit bijgebouwen (zoals een schuur of een garage) is meestal alleen verzekerd na aantoonbare sporen van braak. Wordt er contant geld gestolen, houd er dan rekening mee dat de meeste verzekeraars slechts een klein bedrag aan contant geld vergoeden. Verder zult u moeten bewijzen dat u het geld daadwerkelijk in huis had, bijvoorbeeld door een recent bankafschrift te tonen waarop een kasopname staat vermeld.

Advies nodig?

In een breed spectrum aan voorzieningen, voorwaarden en premies zijn onze adviseurs u graag van dienst. Samen met u kijken wij welke keuzes en mogelijkheden passend zijn om u zo goed mogelijk te verzekeren tegen de gevolgen van een inbraak in uw woning. Maak een afspraak via tel. (0578) 699 799 of particulieren@veldhuisadvies.nl.

Veldhuis Advies
Uw financiën, onze zorg!
Dit artikel is geschreven door:

Veldhuis Advies is de grootste organisatie in financieel advies in de regio. Ons bedrijf telt ruim 75 medewerkers. We mogen 18.000 particulieren en 4.000 ondernemers en bedrijven tot onze klantenkring rekenen. Graag geven wij u echter het gevoel, dat u onze enige klant bent. Dan hebben wij ons werk pas goed gedaan.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld