Wijzigingen in de sociale wet- en regelgeving 2017 | Veldhuis Advies

Wijzigingen in de sociale wet- en regelgeving 2017

Filter

Wijzigingen in de sociale wet- en regelgeving 2017

arbeidsongeschiktheid

Een zieke medewerker kan u maar liefst € 250.000,- kosten! U blijft namelijk 12 jaar lang financieel betrokken bij een zieke werknemer. Ook wanneer hij of zij deels arbeidsongeschikt verklaard is of al lang niet meer in dienst is.

Dit financiële risico kunt u publiek verzekeren bij het UWV of privaat verzekeren bij een verzekeraar, in dat geval bent u eigenrisicodrager. De keuze hiervoor heeft u al eerder gemaakt. Vanaf 2017 worden er echter wijzigingen in het sociale bestel doorgevoerd die van u vereisen om opnieuw een keuze te maken. Een verkeerde beslissing kan financieel zeer nadelig voor u uitpakken.

De wijzigingen in de sociale wet- en regelgeving:

  • Eigenrisicodrager Ziektewet
    Werknemers met een tijdelijk of flexibel contract hebben recht op een uitkering (Ziektewet) wanneer de loondoorbetalingsplicht van de werkgever binnen 2 jaar (tijdens de poortwachterperiode) vervalt. U kunt ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet. Indien u deze keuze maakt dan wordt u tevens verantwoordelijk voor de uitvoering van de Ziektewet. Het voordeel is dat u in dit geval ook de kwaliteit van het traject kunt verhogen en werknemers beter kunt begeleiden. Nu het WGA-risico voor deze werknemers ook op uw bordje komt, is het goed om hierover na te denken!
  • Wijzigingen Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)
    Een werknemer die na 2 jaar ziekte voor ten minste 35% arbeidsongeschikt wordt verklaard heeft recht op een WIA-uitkering. Is de werknemer nu of in de toekomst nog wel (gedeeltelijk) inzetbaar, dan krijgt hij een WGA uitkering (regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten). Momenteel bent u als werkgever verantwoordelijk voor de WGA-uitkering van vaste medewerkers. Vanaf 2017 wordt de werkgever tevens voor werknemers met tijdelijke of flexibele contracten verantwoordelijk voor de WGA (ook wanneer hij of zij al uit dienst is!). U dient dan voor het totale risico een keuze te maken tussen publiek verzekeren bij het UWV of privaat verzekeren bij een verzekeraar (ofwel eigenrisicodragen).

De juiste keuze voor eigenrisicodragerschap of niet verschilt per werkgever. Wilt u weten wat voor uw bedrijf de beste keuze is? Neem dan contact met mij op: bedrijven@veldhuisadvies.nl of via tel. 0578-699 789

Aalt van Boven
Adviseur Grootzakelijk
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld