Werkstress vaak verkeerd aangepakt
Werkstress vaak nog taboe
Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Bijna 2,7 miljoen werknemers hebben last van een hoge werkdruk. Onder hen hebben ongeveer een miljoen collega’s een goede kans op burn-out. Dat zijn vooral jongeren, bleek al enkele jaren geleden. Op de werkvloer is het onderwerp vaak nog een taboe. Mede hierdoor wordt stress vaak verkeerd aangepakt, vinden deskundigen.
Nieuw onderzoek van TNO en CBS maakt duidelijk dat de leidinggevende een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van een burn-out, aldus het ministerie. Bij personeel met een hoge werkdruk en weinig steun van de leidinggevende, kampt 45 procent met burn-out klachten. Bij werknemers die wel door hun chef worden gesteund, daalt dit percentage naar 18 procent. Ook meer ruimte voor zelfstandig werken en persoonlijke ontwikkeling zijn erg belangrijk gebleken bij de preventie van stress op het werk.
Incidenten
Tijdens de Week van de Werkstress gaan ruim honderdvijfentwintig bedrijven aan de slag om onder meer werkstress aan te pakken en om het werkplezier te vergroten. Sommige deskundigen staan kritisch tegenover deze periodieke aandacht voor werkstress. Zoals hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Zijlstra . Psychische problemen als gevolg van de continue druk worden als incidenten gezien en ook zo behandeld. Campagnes, trainingen en cursussen zijn erop gericht om ‘het psychische incident’ zo snel mogelijk op te lappen en de werknemer weer weerbaar te maken.
Het einde van de inzet
Zijlstra noemt die periodieke aandacht symptoombestrijding. Het probleem is volgens hem niet zozeer het gebrek aan veerkracht bij de werknemer, maar bij de druk die door de werkgever steeds verder wordt opgevoerd. Werkgevers moeten beter kijken naar de capaciteiten van het personeel en beseffen dat inzet van personeel niet onuitputtelijk is. Ook de politiek heeft hierbij een belang, want langer doorwerken kan alleen bij duurzamere inzetbaarheid van werknemers. Het bedrijfsleven heeft vaak niet zo’n lange horizon, zeker niet in de hardste sectoren, waar de winst van de aandeelhouder noopt tot goede resultaten op korte termijn. “Zoals we zuinig zijn op het milieu, moeten we ook zuinig zijn op onze mensen. Het perspectief is permanente uitputting,” aldus Zijlstra.