We maken het de cybercrimineel wel erg makkelijk! | Veldhuis Advies

We maken het de cybercrimineel wel erg makkelijk!

Filter

We maken het de cybercrimineel wel erg makkelijk!

Head slot inbreker

Nederlanders doen te weinig om zich te wapenen tegen internetcriminaliteit. Zo gebruiken vier op de tien mensen één wachtwoord voor meerdere accounts. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In een publiekscampagne gaat zij tips geven om cybercriminaliteit buiten de deur te houden. Bijvoorbeeld: gebruik een wachtwoordmanager, een soort digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen.

Ongeveer de helft van alle Nederlanders weet niet hoe ze zich kunnen beschermen tegen internetcriminelen. Van deze groep stelt iets meer dan de helft het updaten van software of apps weleens uit, terwijl hierdoor de beveiliging verouderd raakt. Daarnaast maakt 16 procent van alle Nederlanders nooit een back-up van persoonlijke documenten. En vier op de tien Nederlanders gebruiken één wachtwoord voor meerdere accounts, meestal voor vier of vijf accounts.

Cybercrimedelicten

Het afgelopen jaar werden zo’n 2,6 miljoen cybercrimedelicten gepleegd. 11 procent van de Nederlanders werd daarvan het slachtoffer, bleek recent uit cijfers van het CBS. Alle vormen van criminaliteit dalen, behalve cybermisdaad. Minister Grapperhaus: ,,Het is voor iedereen logisch de buitendeur op slot te draaien, maar dat geldt niet voor onze digitale deuren.”

Michel van Eeten, specialist digitale beveiliging en hoogleraar aan de TU Delft, vindt dat er te veel van mensen wordt verwacht. ,,Je hebt tegenwoordig zoveel wachtwoorden nodig, we kunnen niet verlangen dat iedereen allemaal unieke varianten gebruikt.” Hij spreekt tegen dat mensen laks zijn. ,,Bewustwording vergt tijd. En gemiddeld zijn we het echt beter gaan doen, er zijn veel minder computerbesmettingen dan tien jaar geleden.”

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld