Wat te doen bij onweer? | Veldhuis Advies

Wat te doen bij onweer?

Filter

Wat te doen bij onweer?

In een auto bent u veilig, op de fiets totáál niet. En inderdaad: u kunt beter niet onder de douche gaan staan als het onweert. Komt er een donderbui aan? Dit is wat u moet doen én wat u beter kunt laten.

Jaarlijks treft de bliksem in Nederland een handvol mensen, van wie er één of twee om het leven komen. Vuistregel: u moet serieus gaan opletten als de tijd tussen bliksem en donder minder is dan 10 seconden. Dit zijn de belangrijkste do’s en don’ts:

Doen bij onweer

 • Schuilen
  Bij voorkeur in een gebouw. Maar een auto is ook goed: de constructie (een stalen kooi) beschermt u tegen de gevolgen van blikseminslag. Ga niet schuilen onder een boom: bomen trekken bliksem aan. Vooral alleenstaande bomen, bosranden en metalen afrasteringen zijn gevaarlijke plekken.
 • Stekkers uit het stopcontact halen
  Het spanningsveld van de bliksem zoekt een weg langs bedradingen en stekkers en pluggen. Dat kan tot schade leiden aan uw elektronische apparatuur.
 • Hurken
  Dat wil zeggen: als u zich in de open lucht bevindt. Ga gehurkt op de grond zitten met uw hielen tegen elkaar. Ga niet plat op de grond liggen.
 • Ga uit het water
  Bent u in of op het water: zwemmen, varen en surfen is gevaarlijk. Dus zorg dat u het water zo snel mogelijk verlaat. In boten met een afgesloten metalen hut bent u veilig.

Niet doen bij onweer

 • Douchen
  Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.
 • Fietsen
  Dat de banden van uw fiets u tegen de gevolgen van bliksem beschermen, is flauwekul. Een fietser moet afstappen, de fiets een eindje verderop zetten en verder dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als andere mensen die zich buitenshuis bevinden.
 • Ga uit de tent
  Een tent biedt geen enkele bescherming tegen blikseminslag. Sterker nog: de kans om (indirect) te worden getroffen is groter omdat de tent het hoogste punt kan zijn in de omgeving of omdat hij zich in de buurt bevindt van een alleenstaande boom, een metalen hek of een lantaarnpaal.

Blikseminslag? Wat kunt u doen bij schade?

 1. Neem allereerst maatregelen om verdere schade te voorkomen. Blus de ontstane brand zo snel mogelijk, of probeer een lekkage bijvoorbeeld direct af te dichten. Soms moet u voor het nemen van deze noodmaatregelen kosten maken. Meld deze kosten altijd bij uw schade aangifte.
 2. Neem ook foto’s van de schade als bewijs van de geleden schade. Maak er zoveel mogelijk en zorg ervoor dat de schade goed zichtbaar in beeld is.
 3. Noteer de datum en het tijdstip van de schade zo nauwkeurig mogelijk. De verzekeraar heeft dit bijvoorbeeld nodig in het geval van weerschade. Zo vragen zij bij het KNMI na of het klopt dat er op dat moment een harde regenbui of storm langs uw huis raasde.
 4. Meld uw schade eenvoudig online. Bij het melden van de schade worden bewijsstukken zoals een politierapport, foto’s of aankoopnota’s gevraagd. Houd deze dus bij de hand.
  Uiteraard kunt u ook persoonlijk contact opnemen met een van onze schadebehandelaars via tel. 0578-699777.

Let op: Woont u in een huurwoning? Meld de schade dan ook bij uw verhuurder, zodat hij/zij deze kan verhalen op de eigen opstalverzekering.

Vragen over uw verzekering?

Voor vragen over uw woonverzekeringen of autoverzekering kunt u contact opnemen met uw verzekeringsadviseur via tel. 0578-699799 of particulieren@veldhuisadvies.nl. Uw adviseur kan u precies vertellen wat u wel en niet verzekerd heeft.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

 • * verplicht veld