Wat levert de Nationale Hypotheek Garantie mij op? | Veldhuis Advies

Wat levert de Nationale Hypotheek Garantie mij op?

Filter

Wat levert de Nationale Hypotheek Garantie mij op?

info

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u de garantie dat u geen restschuld overhoudt als u uw woning buiten uw schuld om moet verkopen. De banken geven u een rentekorting op uw hypotheekrente omdat zij ook minder risico lopen. Maar wat betekent dit nu precies voor u en aan welke voorwaarden moet u voldoen om een hypotheek met NHG te krijgen?

Wat levert NHG u op?

 1. Zekerheid bieden aan hypotheekverstrekker
  Door bijvoorbeeld werkloosheid, een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid kan het zijn dat je een vermindering van inkomen hebt. Hierdoor is het mogelijk dat je niet meer aan de betalingsverplichting van je hypotheek kunt voldoen en dat je woning moet worden verkocht. Bij een hypotheek met NHG staat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant voor de terugbetaling van je restschuld aan je hypotheekverstrekker. Is de verkoopopbrengst niet voldoende om je lening volledig af te lossen, dan betaalt het Waarborgfonds het verschil aan jouw hypotheekverstrekker. Een hypotheek met NHG geeft jouw hypotheekverstrekker dus extra zekerheid.
 2. Korting op je rente
  Doordat de hypotheekverstrekker zekerheid heeft als jij kiest voor een hypotheek met NHG, kan deze je een rentekorting geven. Deze korting kan oplopen tot 0,7% per jaar, waardoor je jaarlijks dus minder rente hoeft te betalen.
 3. Restschuld kwijtschelden
  Is je huis minder waard dan je hypotheek, dan houd je bij de verkoop ervan een restschuld over. Dat kan lastig zijn bij de aankoop van een andere woning, omdat je daardoor minder kunt lenen voor je nieuwe woning. Heb je een hypotheek met NHG, dan hoeft dit waarschijnlijk niet. Oordeelt het Waarborgfonds dat je geen schuld hebt aan de gedwongen verkoop of er alles aan hebt gedaan om de restschuld te verlagen, dan zullen zij je de restschuld kwijtschelden.

Wat zijn de voorwaarden voor NHG?

 • Eenmalige borgtochtprovisie
  Voor een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een borgtochtprovisie. Deze provisie bedraagt in 2018 1% van je totale hypotheekbedrag.
 • Maximale koopsom: € 265.000,-
  De maximale koopsom bedraagt in 2018 €265.000,- Omdat je tot maximaal 100% (Loan-to-value) van de waarde van je woning mag lenen, moet je overige kosten met eigen geld betalen.
 • Woning als hoofdverblijf
  Een hypotheek met NHG kun je afsluiten voor alle soorten woonhuizen, dus ook voor appartementen, woonwagens en woonwagenstandplaatsen. Wel moet het gaan om een woning dat je hoofdverblijf is. Het is dus niet mogelijk om een NHG te ontvangen bij het afsluiten van een hypotheek voor de aankoop van een recreatiewoning, woonboot, garage of stacaravan.

Kom ik voor de NHG in aanmerking?

We kunnen niet alleen toetsen of u in aanmerking komt voor de NHG, maar we zoeken ook voor u uit wat dit betekent voor uw maximale hypotheek. Neem gerust contact met ons op via hypotheken@veldhuisadvies.nl of bel 0578-211000.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

 • * verplicht veld