Voorkom schade door vorst en winterse buien | Veldhuis Advies

Voorkom schade door vorst en winterse buien

Filter

Voorkom schade door vorst en winterse buien

De winter is nu echt begonnen: het is vrieskoud buiten. Veel mensen zetten de verwarming een graadje hoger of steken de openhaard aan. Maar heeft u er wel aan gedacht op de schoorsteen te laten vegen? En heeft u ook aan het afsluiten van de buitenkraan gedacht? Schade door vorst of een winterse bui kan u duur komen te staan. Mede omdat schade die u zelf had kunnen voorkomen meestal niet verzekerd is! Lees hier de tips om schade door storm, water, vorst en brand te voorkomen of verminderen.

Tips om vriesschade, waterschade en brand te voorkomen

Rond het huis

 1. Houd de waterleidingen vorstvrij en sluit de buitenkraan af
  • De hoofdkraan en watermeter zijn het belangrijkst om te beschermen tegen de vorst. Met name in de kruipruimte is de kans op bevriezing groot. Pak de watermeter en hoofdkraan goed in en isoleer de leidingen.
  • Ook een buitenkraan is zo bevroren. Sluit de buitenkraan daarom voor de vrieskou af en tap het overgebleven water af zodat er geen water in de leidingen kan bevriezen. Er bestaan ook vorstvrije buitenkranen.
 2. Check uw dak en dakgoot regelmatig
  Met alle vallende bladeren ligt uw dakgoot snel vol en dat vergroot de kans op verstoppingen en overstromingen. Check regelmatig uw dakgoot en houd deze schoon.
  En als u dan toch op uw dak let, kijk dan ook meteen of er geen dakpannen los liggen. Schade die ontstaat door een verstopte dakgoot is niet meer verzekerd.
 3. Ruim uw tuin of balkon op
  Berg uw tuinmeubels op, verwijder losse onderdelen en kijk grote bomen na. Haal alles weg wat los is of makkelijk los kan raken en daardoor schade zou kunnen veroorzaken.

Lees meer: Schade aan uw schutting door een storm? Dit is wat u moet weten

In het huis

 1. Bescherm uw cv-installatie
  Ook uw radiatoren kunnen bevriezen. Zet de thermostaat in de winter nooit lager dan 10 graden en laat alle radiatoren de hele winter openstaan. Ook als u op vakantie gaat of voor langere tijd uw huis verlaat.
 2. Houd uw huis tocht- en regenvrij
  Ramen open tijdens een regenbui? Dat kan veel waterschade veroorzaken. Net als de harde wind die dan binnen kan komen en deuren te hard dicht slaat. Houd uw huis tocht- en regenvrij.

Lees meer: Wie betaalt de schade na een storm?

Voorkom brand, bijvoorbeeld bij onweer

 1. Plaats een bliksemafleider
  Als u niet in de stad of in de buurt van hoge gebouwen of masten woont is het raadzaam om een bliksemafleider op uw huis te plaatsen. Een bliksembeveiliger kan u helpen bij de keuze van een bliksemafleider en het aanleggen ervan.
 2. Haal stekkers uit het stopcontact en zet apparaten uit
  • Als de bliksem inslaat, kunnen de stoppen doorslaan of –branden. Haal alle stekkers uit de stopcontacten en schakel de hoofschakelaar uit om brand in elektrische apparaten te voorkomen.
  • Haal ook telefoon- en internetkabels los. Want als het onweer inslaat in de telefoon- en internetkabel bij u in de omgeving, kan er via de kabels brand ontstaan in uw huis na een blikseminslag. Hiervoor hoeft de bliksem niet in uw huis in te slaan.
  • En zet apparaten die u niet gebruikt uit. Dit voorkomt het doorbranden van uw apparaten en verkleint de kans op brandschade (en u bespaart meteen op de energierekening!)
 3. Veeg uw schoorsteen
  Een gezellige open haard in uw huis? Laat uw schoorsteen voor u de open haard aansteekt nog schoonvegen. Dat kan een woningbrand voorkomen.
 4. Hang brandmelders en koolmonoxidemeters op
  Hang brandmelders op plekken in huis waar de kans op brand groot is. Bijvoorbeeld in de keuken, hal en woonkamer. Zo word u op tijd gewaarschuwd als er brand of rookontwikkeling is.
  En als u dan toch met de brandmelders bezig bent, kijk dan meteen naar ruimtes waar koolmonoxide kan onstaan en hang daar koolmonoxidemeters op.

Lees meer: Drie tips om een schoorsteenbrand te voorkomen

Uw auto

 1. Parkeer uw auto veilig
  Is er harde wind of een stevige bui voorspelt? Parkeer uw auto op een veilige plek. Dus niet naast een boom of op een dijk.
 2. Laat uw auto niet onbemand ontdooien
  Vlak voordat u echt moet vertrekken alvast de motor van de auto laten draaien om de ramen te ontdooien. Kan, maar laat uw auto daarbij niet onbemand achter. U bent niet verzekerd als iemand er mee vandoor gaat.

Lees meer: Wat u moet weten over winterbanden en sneeuwkettingen

Toch schade geleden?

Bent u verzekerd bij Veldhuis Advies en heeft u schade geleden? Neem dan bij acute schade zo snel mogelijk contact op met ons op. Wij hebben een alarmlijn welke zeven dagen per week bereikbaar is op 0578-699760. Is de schade niet acuut? Dan kunt u contact opnemen met een van onze schadebehandelaars. U kunt hen bereiken op werkdagen van 08.00 tot 17.30 via 0578-699777 . U kunt uw schade ook eenvoudig online bij ons melden via www.veldhuisadvies.nl/schademelden.

Lees meer: Waardoor ontstaan de meeste schades rondom de feestdagen?

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

 • * verplicht veld