• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Verzeker uzelf van inkomen door uw ziekmelding op tijd te doen

Als ondernemer kiest u voor een bestaan met meer vrijheid en controle, maar daar ruilt u ook wat zekerheden voor in. Gelukkig bestaan er verzekeringen die een deel van die onzekerheid weer opvangen. Zoals de ‘arbeidsongeschiktheidsverzekering’, ook wel AOV genoemd. Deze vervangt uw inkomen bij perioden van (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.

Verzeker uzelf van inkomen door uw ziekmelding op tijd te doen

Doe op tijd melding om extra wachttijd te voorkomen

Het is van belang dat u bij klachten/ziek zijn tijdig een melding doet op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook als dat bijvoorbeeld in eerste instantie nog niet tot grote uitval leidt of u verwacht binnen de wachttijd van de verzekering te herstellen.

De meeste verzekeraars hebben namelijk in de voorwaarden opgenomen dat bij arbeidsongeschiktheid er binnen 90 dagen een melding moet worden gedaan. Doet u later een melding dan gaat pas per datum van de melding de wachttijd op de polis lopen.

Verzekeraar gaat rekenen vanaf het moment dat u aan de bel trekt

Stel, u wordt ziek op 1 juni 2022 en gaat 10% minder werken. Geleidelijk verergeren de klachten waardoor u na 4 maanden 25% minder werkt. Helaas wordt er niet gelijk een oorzaak voor uw klachten gevonden waardoor deze verergeren en na een half jaar werkt u nog maar 50%. Op dat moment doet u een melding bij uw verzekeraar.

Op de polis van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering is sprake van een wachttijd van 6 maanden. u loopt dan het risico dat de verzekeraar alsnog deze volledige wachttijd aanhoudt vanaf het moment dat u de melding doet. Resultaat? Het eerste jaar krijgt u geen uitkering.

Dekking op de polis

Op uw polis staat een wachttijd én een uitkeringsdrempel. Die uitkeringsdrempel is het percentage dat u arbeidsongeschikt moet zijn voordat de verzekeraar over gaat tot uitkeren. Over het algemeen staat deze drempel op 25%. Bent u minder dan 25% arbeidsongeschikt dan ontvangt u geen uitkering. Door deze wachttijd en uitkeringsdrempel denken veel mensen dat ze pas een melding hoeven te doen als de wachttijd is verstreken óf als het percentage dat ze minder zijn gaan werken boven de 25% het percentage van de drempel komt.

Als blijkt dat u al langer dan 90 dagen ziek bent of onder behandeling bent, dan zal de verzekeraar de melding in behandeling nemen maar gaat de ‘eigen risico’-periode in vanaf het moment dat de melding bij hen bekend was.

Hetzelfde geldt voor een polis met een wachttijd van een jaar. Zelfs als u verwacht dat u binnen een jaar weer hersteld en aan het werk bent, kunt u beter het zekere voor het onzekere nemen en een melding doen. Lopen de zaken dan anders dan verwacht, dan kunt u rekenen op inkomen.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en wat het beste bij uw situatie past? Neem dan contact op met onze specialisten voor een advies op maat. Mail [email protected] of bel 0578 211 000. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven