Verwachtingen en mogelijkheden voor de huizenmarkt in 2019 | Veldhuis Advies

Verwachtingen en mogelijkheden voor de huizenmarkt in 2019

Filter

Verwachtingen en mogelijkheden voor de huizenmarkt in 2019

Op zoek naar een nieuw onderkomen? Dan bent u niet de enige. Stijgende huizenprijzen en een beperkt aantal beschikbare woningen zorgen voor schaarste op de woningmarkt. Het zijn vooral de starters die vaak achter het net vissen, maar ook onder woningbezitters loopt het vertrouwen in de huizenmarkt terug. Wat betekent dit voor u en welke stappen kunt u het beste zetten? In deze blog vertel ik u er graag meer over.

Vertrouwen huizenmarkt op zelfde niveau als in 2013

Al in 2016 zette het vertrouwen in de woningmarkt een daling in. Inmiddels staat de WoonIndex van ING op hetzelfde niveau als in 2013, toen het vertrouwen net weer omhoog kwam na de financiële crisis. De ING WoonIndex is een graadmeter waarin woningbezitters en starters hun vertrouwen in de huizenmarkt weergeven op een schaal van 0 tot 200: nul is het absolute dieptepunt, 200 is maximaal vertrouwen en 100 is neutraal.

In het laatste kwartaal van 2018 komt de WoonIndex uit op een score van 102, dus nog maar net positief. Kijkt men naar het vertrouwen van potentiële starters, dan ziet de situatie er nog minder rooskleurig uit: voor het eerst sinds de crisis daalt hun vertrouwen tot onder de 100 punten.

Weinig huizen in de categorie tot € 250.000

Dat met name starters en jonge gezinnen weinig fiducie in de huizenmarkt hebben is niet verwonderlijk. Juist aan woningen met een vraagprijs tot maximaal € 250.000 is momenteel een nijpend tekort. Hierdoor moeten potentiële kopers soms zelfs boven de vraagprijs bieden om kans te maken op een huis. Onderzoeksbureau ABF verwacht dat het tekort nog wel een tijdje zal blijven oplopen, tot maar liefst 200.000 in 2020.

Eigen geld steeds belangrijker

Het wordt er voor starters die wel een geschikt huis kunnen vinden, ook niet makkelijker op om een huis te kopen. De huidige hypotheeknorm schrijft voor dat u maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen. Dit betekent dat u eigen geld nodig heeft om een huis te kopen, zeker wanneer u boven de vraagprijs biedt. Steeds meer starters kloppen daarom aan bij hun ouders of andere familieleden: op dit moment bieden 7 op de 10 ouders de helpende hand bij de hypotheek van hun kind(eren). Dit gebeurt met name door middel van een schenking en/of een familiehypotheek.

Stijgende huizenprijzen

Al sinds 2014 zit de huizenmarkt in de lift en de krapte op de woningmarkt zal er waarschijnlijk toe leiden dat ook in 2019 de huizenprijzen verder stijgen. Wel verwachten banken dat deze stijging afvlakt: de prognose van ABN Amro gaat uit van een stijging van 6%, tegenover 9% in het voorgaande jaar. De Rabobank verwacht dat de gemiddelde huizenprijs in 2019 de historische grens van € 300.000 bereikt. Wat betekent dit voor u? Het antwoord op deze vraag hangt af van uw positie op de woningmarkt. Ook de regio waarin u woont is van belang, want per regio kan de situatie afwijken van het landelijk gemiddelde. Zo had Flevoland afgelopen kwartaal de dubieuze eer van grootste relatieve prijsstijging van alle provincies: gemiddeld was een koophuis daar afgelopen kwartaal 11,6% duurder dan een jaar eerder. In Gelderland en Overijssel was de gemiddelde prijsstijging 6 tot 9%. Daarbij daalde het aantal woningverkopen in alle drie deze provincies met 5 tot 10%.

Tips voor huizenbezitters

Heeft u reeds een woning in uw bezit, dan kunt u de gestegen huizenprijs juist in uw voordeel laten werken. In verhouding tot de woningwaarde wordt uw hypotheek immers lager, waardoor u wellicht in aanmerking komt voor renteverlaging of voor het vervallen van uw risico-opslag. Heeft u verhuisplannen, dan kunt u uw huidige woning vaak met een mooie overwaarde verkopen.

Beschikt u over vermogen, dan kunt u overwegen om een tweede huis te kopen en deze vervolgens te verhuren. Zeker nu de spaarrente laag staat is het kopen van vastgoed een interessante investering.

Uw mogelijkheden onder de loep nemen

Wilt u uw kind(eren) helpen met de aankoop van een huis? Weten wat uw mogelijkheden zijn voor een verhuurhypotheek? Uw hypotheek oversluiten? Bij onze adviseurs kunt u terecht voor een deskundig en onafhankelijk advies. Neem gerust contact met ons op via tel. 0578-211000 of hypotheek@veldhuisadvies.nl. We helpen u graag.

Marcel van den Belt
Erkend Hypotheekadviseur, Gecertificeerd Financieel Planner (FFP)
Dit artikel is geschreven door:

Marcel van den Belt is woonachtig in Zwolle samen met zijn vrouw en 3 dochters. Wat hem drijft in zijn werk is de wil om mensen te helpen met een complex vraagstuk en het makkelijker voor ze te maken.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld