Verschillen tussen de oudedagsbestemmingsreserve en oudedagssparen | Veldhuis Advies

Verschillen tussen de oudedagsbestemmingsreserve en oudedagssparen

Filter

Verschillen tussen de oudedagsbestemmingsreserve en oudedagssparen

Head financieel pad
Het verschil tussen de oudedagsbestemmingsreserve (OBR) en oudedagssparen is dat bij het sparen er sprake is van een juridisch afdwingbare verplichting en bij de oudedagsbestemmingsreserve niet. Voor de partner is de positie bij oudedagssparen sterker en deze variant heeft ook de voorkeur van de staatssecretaris.

Vanwege de juridisch afdwingbare verplichting, komt bij de variant oudedagssparen een verplichting op de balans als vreemd vermogen. De fiscale en commerciële waardering van deze verplichting is zowel in de opbouw- als de uitkeringsfase gelijk. Bij de variant oudedagsbestemmingsreserve is er sprake van een reserve en dus van eigen vermogen. Commercieel komt de reserve in de opbouw fase hoogst waarschijnlijk niet op de balans van de onderneming voor, maar zal er een post ‘latente belastingclaim’ worden opgenomen. Bij deze optie blijft dus een verschil bestaan tussen fiscale en commerciële waardering.

 

Dividend uitkeringen

Bij oudedagssparen is commercieel sprake van een schuld en het is op de balans dus duidelijk wat het verschil is tussen dit vreemde vermogen (mag niet als dividend worden uitgekeerd) en het eigen vermogen (mag wel als dividend worden uitgekeerd).

Lees meer over de overeenkomsten tussen OBR en oudedagssparen.

Jenny Vosselman
Adviseur Financiële planning
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld