Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Filter

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

De overheid bepaalt de hoogte van het standaard eigen risico en van de eigen bijdrage. Wanneer u gebruikt maakt van zorg uit het basispakket dan krijgt u te maken met het eigen risico en in sommige gevallen ook met eigen bijdrage.

Het eigen risico

Het eigen risico is het bedrag binnen uw zorgverzekering dat u zelf moet betalen (opmaken) voordat de zorgverzekering gaat betalen. Het is wettelijk bepaald dat het eigen risico in 2017 minimaal € 385,- is.  U kunt het eigen risico zelf verhogen tot maximaal € 885,-. Hiermee kunt u besparen op uw premie. Lees hier of dit voor u ook slim is om te doen.

Dit betekent dat u de eerste € 385,- (wanneer u het minimale eigen risico aanhoudt) aan kosten voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname altijd zelf moet betalen. Alles boven dit bedrag op de eerste nota én alle daaropvolgende zorgkosten in dat jaar worden dan door uw zorgverzekeraar betaald (mits ze worden vergoed – check hiervoor uw polis).

Maakt u het hele jaar door allerlei kleine zorgkosten, dan worden die steeds afgetrokken van uw eigen risico (die moet u dus steeds zelf betalen) tot u aan uw eigenrisicobedrag zit. Dan pas worden de zorgkosten vergoed.

De eigen bijdrage

De eigen bijdrage staat in principe los van het eigen risico. Het is een deel van de medische kosten uit de basisverzekering dat u toch zelf moet betalen. Dit bedrag is door de overheid bepaald en is voor iedereen hetzelfde.

Een eigen bijdrage wordt onder andere gevraagd bij:

  • hulpmiddelen
  • bepaalde geneesmiddelen
  • kraamzorg
  • bepaalde tandheelkundige zorg

Maakt u  zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt? (Bijvoorbeeld bij de apotheek voor medicijnen). Dan betaalt u deze eerst. De rest van de rekening gaat af van het eigen risico (als u dat nog niet hebt opgebruikt). Heeft  u  al wel zorgkosten gemaakt en heeft u geen eigen risico meer? Dan dient u  alleen de eigen bijdrage te  betalen.

De eigen bijdrage verzekeren

De eigen bijdrage voor zorg verschilt bij de aanvullende verzekering per verzekeraar. Hoeveel eigen bijdrage u betaalt hangt af van uw behoefte aan zorg waarvoor deze bijdrage geldt.

In een aanvullende verzekering is het soms mogelijk de eigen bijdrage te verzekeren. De aanvullende verzekering Royaal van AVERO vergoedt bijvoorbeeld een maximum van € 750,- voor de eigen bijdrage van geneesmiddelen uit de basisverzekering  met uitzondering van ADHD medicijnen.

Voorbeeld verschil eigen risico en eigen bijdrage
De eigen bijdrage heeft wel weer gevolgen voor uw eigen risico. Stel dat u voor € 50,- medicijnen hebt gekocht en op die medicijnen zit een eigen bijdrage van € 25,- dan moet u dat bedrag zelf betalen. Maar ook de resterende € 25,- moet u zelf betalen, zolang uw eigen risico nog niet op is gemaakt.

Op de site van de Rijksoverheid leest u welke zorg er onder het eigen risico en/of de eigen bijdrage valt: www.rijksoverheid.nl/eigen-risico

Uw verzekering

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken om uw verzekeringen door te spreken? Neem dan gerust contact met ons op via tel. (0578) 699 778 of mail naar zorgverzekering@veldhuisadvies.nl.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens het privacy reglement. *

  • * verplicht veld