Vermogen opbouwen: uw emoties de baas | Veldhuis Advies

Vermogen opbouwen: uw emoties de baas

Filter

Vermogen opbouwen: uw emoties de baas

Bij Veldhuis Advies kijken we graag vooruit, maar lessen uit het verleden moeten we ook niet vergeten. Tien jaar geleden was het november 2008 en stond de financiële wereld in brand. Kort daarvoor was de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers en was er de nationalisatie van ABN AMRO en staatsteun voor ING. De economie kelderde, evenals aandelenkoersen die maanden daalden.

Wees achterdochtig als anderen hebberig zijn,
wees hebberig als anderen achterdochtig zijn.

Weinigen dachten aan het kopen van aandelen. Maar dat is precies wat de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett wel deed. Te midden van alle tumult schreef Warren Buffett op 16 oktober 2008 een opiniestuk in de New York Times. Dit is wat hij schreef:

Buy American. I Am. 

The financial world is a mess, both in the United States and abroad. Its problems, moreover, have been leaking into the general economy, and the leaks are now turning into a gusher. In the near term, unemployment will rise, business activity will falter, and headlines will continue to be scary.

So … I’ve been buying American stocks. This is my personal account I’m talking about, in which I previously owned nothing but United States government bonds. If prices keep looking attractive, my non-Berkshire net worth will soon be 100 percent in United States equities.

Why?
A simple rule dictates my buying: Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful. And most certainly, fear is now widespread, gripping even seasoned investors. To be sure, investors are right to be wary of highly leveraged entities or businesses in weak competitive positions.

Lees de hele brief.

Buffett kreeg gelijk. Tot en met het eerste kwartaal van 2009 verslechterde de Amerikaanse economie. Om daarna aan een forse opmars te beginnen. Buffet’s timing was verre van ideaal. Na zijn ingezonden brief daalde de S&P 500 index nog eens 28,5%. Maar nu, tien jaar later, koestert hij een rendement van 264% (ruim 13% per jaar).

Succesvol vermogensopbouw is niet afhankelijk van de strategie,
maar van het consequent volgen ervan.

Veel partijen in de financiële industrie trachten elkaar constant vliegen af te vangen. De ene partij zweert bij index beleggen. De ander kiest juist voor een actief beleid. En allemaal hebben ze valide argumenten. Echter, succesvol vermogen opbouwen is helemaal niet afhankelijk van de gekozen strategie, maar van het consequent volgen ervan! Juist op die momenten dat het moeilijk is.
Succesvol vermogen opbouwen betekent dat we onze emoties de baas zijn. Zoals tien jaar geleden, maar ook afgelopen oktober en ongetwijfeld ook verder in de toekomst.

Bij Veldhuis Advies begeleiden we u graag op uw pad om vermogen op te bouwen voor de lange termijn. Neem gerust contact met ons via tel. 0578-211000 of fpdesk@veldhuis-advies.nl.

Marcel van den Belt
Erkend Hypotheekadviseur, Gecertificeerd Financieel Planner (FFP)
Dit artikel is geschreven door:

Marcel van den Belt is woonachtig in Zwolle samen met zijn vrouw en 3 dochters. Wat hem drijft in zijn werk is de wil om mensen te helpen met een complex vraagstuk en het makkelijker voor ze te maken.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld