Verhuizen met een restschuld, het kan! | Veldhuis Advies

Verhuizen met een restschuld, het kan!

Filter

Verhuizen met een restschuld, het kan!

Hypotheek onder water

Wat nu veel speelt is, helaas, het probleem van de restschulden. Wanneer heeft u te maken met een restschuld? En nog belangrijker: wat kunt u doen met een restschuld als u zelf niet voldoende geld heeft om af te lossen?

Als u wilt verhuizen naar een andere woning en de verkoopprijs van uw huidige woning lager is dan de hoogte van uw hypotheek, dan heeft u te maken met een restschuld. Als u een hypotheek heeft met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) én er is sprake van gedwongen verkoop, dan zou de restschuld onder strikte voorwaarden kwijtgescholden kunnen worden. Als dit niet het geval is, zijn er nog andere mogelijkheden. Ik geef u een aantal bruikbare tips.

Tip 1. Vraag om een schenking

Misschien kent u mensen, familie of vrienden, die u zo aardig vinden dat zij u een bedrag willen schenken gelijk aan de restschuld. Als dit nog in 2014 gebeurt, hoeft er tot een bedrag van € 100.000 geen (schenk-)belasting te worden betaald. Dat maakt de schenking extra prettig! Als er ná 2014 geschonken wordt, is de belastingvrije schenking veel lager. Als er meer geschonken wordt dan de vrijstelling, dan moet er over dat meerdere 10% tot 40% belasting worden betaald. De hoogte van de vrijstelling en de belastingclaim is afhankelijk van de hoogte van de schenking én van de relatie tussen u en de schenker.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

Tip 2. Vraag om een geldlening

Als u iemand kent die u de restschuld niet wil schenken maar wel wil lenen, kan dat ook een oplossing zijn. Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de aftrekbaarheid van de rente voor zo’n lening met 5 jaar is verlengd tot 15 jaar. Er worden geen eisen gesteld aan de manier van aflossen van zo’n restschuld. Wel is het handig voor beide partijen om hier wat over af te spreken. Ze investeren immers in u puur vanuit vertrouwen.

Tip 3. Schakel uw eigen bank

Een andere optie is om de restschuld mee te nemen in de nieuwe hypotheek. Wel moet u weten dat hypotheekbanken er niet happig op zijn om restschulden ‘over te nemen’ die bij een andere bank zijn ontstaan. Als u de hypotheek op uw nieuwe woning bij dezelfde bank afsluit als waar uw oude hypotheek liep, dan is het meefinancieren van de restschuld makkelijker. En ook dan is de rente voor u 15 jaar fiscaal aftrekbaar, ongeacht de aflossingsvorm. De bank zal u wel vragen om maandelijks te gaan aflossen.

Tip 4. Financieren via een krediet(-instelling)

Als onafhankelijk hypotheekadviseur zien wij vaak grote verschillen in rente tussen de verschillende geldverstrekkers. Het kan zo zijn dat wanneer u verhuist, de rente bij uw bank (een stuk) hoger is dan bij de scherpste aanbieder. Dan zou het natuurlijk jammer zijn als u vanwege de restschuld een hogere rente over uw hele hypotheek moet gaan betalen. In die situatie zou het financieren van de restschuld via een krediet(-instelling) nog een mogelijkheid kunnen zijn. Misschien betaalt u dan voor het krediet wat meer, maar verdient u dat weer terug door de lagere hypotheekrente .

Kortom, ook bij een restschuld geldt dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Een restschuld is niet fijn, daarom gaan wij graag samen met u op zoek naar een zo goed mogelijke oplossing!

Marcel van den Belt
Erkend Hypotheekadviseur, Gecertificeerd Financieel Planner (FFP)
Dit artikel is geschreven door:

Marcel van den Belt is woonachtig in Zwolle samen met zijn vrouw en 3 dochters. Wat hem drijft in zijn werk is de wil om mensen te helpen met een complex vraagstuk en het makkelijker voor ze te maken.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld