Veldhuis Advies over ondernemen met geluk en gezondheid als missie | Veldhuis Advies

Veldhuis Advies over ondernemen met geluk en gezondheid als missie

Filter

Veldhuis Advies over ondernemen met geluk en gezondheid als missie

vergadering

Op donderdag 24 november waren we op bezoek bij Veldhuis Advies, een financieel adviseur en arbodienst voor bedrijven en particulieren met 60 medewerkers, te Heerde in Gelderland.

Dick Vos, mede-eigenaar, geeft aan de 10 aanwezigen een toelichting op hun visie en aanpak. Deze ontstond een paar jaar geleden. ‘Wat willen we nu eigenlijk? Een succesvol of een betekenisvol bedrijf zijn?’ Deze vragen werden ook ingegeven door de ervaring met hun vaders, die vroeg overleden, mede onder invloed van een ongezonde leefstijl. Samen met de medewerkers kwamen ze tot een nieuwe missie: Een duurzame bijdrage leveren aan het geluk en de gezondheid van mensen en ondernemingen. Met de kernwaarden, eerlijk, professioneel en helpen.

Met een berekening laat Dick zien dat er met gezonde medewerkers veel te winnen valt. Hij toont de kosten van een medewerker die na 2 jaar ziekte het bedrijf verlaat: ‘Een 48-jarige, met een maandsalaris van € 3.000, kost een organisatie meer dan €160.000.’

Stimuleren van dynamisch werken

Deze inzichten leidden tot een aantal concrete acties. Ten eerste is het kantoor nu zo ingericht dat dynamisch werken wordt gestimuleerd (minder zitten en meer bewegen). Zitten verhoogt namelijk het risico op allerlei gezondheidsklachten en ziekten. Met verstelbare tafels, deskbikes, mini-crosstrainers, balance boards en zit/sta vergaderruimtes worden medewerkers gestimuleerd te bewegen. Een centrale plek voor de koffie en printer draagt hier ook aan bij. Daarnaast wordt er gezond gegeten: er is gratis fruit, er worden gezonde maaltijden gekookt en gezonde tussendoortjes verstrekt. De verjaardagen met taart worden nu wat meer geclusterd. Het mos op de wand creëert een aangename sfeer en luchtvochtigheid. Bewegingscoaches zijn met de medewerkers in gesprek gegaan over urgentie en het uitzetten van acties. Kern van de aanpak is dat niets verplicht is, maar alle medewerkers zijn wel bewust gemaakt van het hoe en waarom. ‘We merken dat er een paar fanatiekelingen zijn die de rest meetrekken.’ En inderdaad, tijdens het bezoek zijn veel medewerkers aan het fietsen!

Zelfsturende teams

‘Eigenlijk willen we dat iedereen bij het opstaan denkt: Ik ga er een leuke dag van maken.’ Dit probeert Veldhuis ook met een nieuwe manier van managen. Het MT-overleg is afgeschaft. In plaats daarvan is er een wekelijks overleg met de medewerkers. Ook zetten we in op zelfsturing. We denken dat medewerkers de meeste zaken zelf kunnen oplossen. Zolang het niet met beoordelen of belonen te maken heeft.

‘Verder organiseren we regelmatig leuke activiteiten waar mensen energie van krijgen. Zo hebben we elk jaar een mannen- en vrouwendag en gingen we laatst naar de nationale happiness dag, een bijeenkomst met inspirerende presentaties. Ook laten we in het kader van ons 50-jarig bestaan 50 kinderwensen in vervulling gaan. Dat is door de medewerkers zelf opgezet. Dat we het goed doen blijkt ook uit het feit dat we het tweede vitaalste bedrijf in Gelderland zijn (initiatief van ONVZ en MKB Nederland). De kunst is om de aandacht vast te houden en steeds weer nieuwe dingen te verzinnen. Dit kan heel simpel door een opmerking of het delen van een leuk artikel.’

Motivatie en betrokkenheid

De deelnemers merken op dat een belangrijke succesfactor de motivatie en betrokkenheid van het management is. Het is namelijk lastig om investeringen voor elkaar te krijgen als het management minder betrokken is of het economisch minder voorspoedig gaat. Daarnaast gaat het om het meekrijgen van de medewerkers. Door hen bewust te maken van de gevolgen van een ongezonde leefstijl op lange termijn en hen na te laten denken over hoe ze zelf prettig kunnen leven. Vervolgens is het de kunst om laagdrempelige activiteiten te ontplooien. En tot slot werd opgemerkt, is er al een bedrijfshond? Want ook even naar buiten tijdens de pauze behoort tot de mogelijkheden.

Lees hier meer over de aanpak van Veldhuis Advies.

Waarom is langdurig zitten ongezond? Bekijk de factsheet sedentair gedrag.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld