Veilige feestdagen gewenst! | Veldhuis Advies

Veilige feestdagen gewenst!

Filter

Veilige feestdagen gewenst!

Schade tijdens de feestdagen

Juist in de donkere dagen rond de feestdagen speelt (sfeer)licht een grote rol. Heel gezellig natuurlijk, maar helaas vaak ook brandgevaarlijk. De kans dat u schade oploopt aan uw woning en/of uw inboedel is tijdens de feestdagen maar liefst drie keer groter dan normaal! Waar worden deze schades door veroorzaakt, hoe kunt u schade voorkomen en wat moet u doen als er onverhoopt toch schade ontstaat?

Tijdens de kerstdagen gaan we graag in de weer met kerstversiering, kaarsjes en gourmet- en fonduesets. Drie ingrediënten voor gezelligheid, maar helaas ook drie grote veroorzakers van brandschade.

hqdefault

Kerstversiering en kaarsjes

De feestversiering die in de kerstboom wordt gehangen, vat maar al te vaak gemakkelijk vlam, om nog maar te zwijgen van de kerstboom zelf: met een beetje pech staat er binnen een mum van tijd een brandende fakkel in uw woonkamer. Koop daarom alleen brandveilige of brandvertragende kerstversiering en zet uw kerstboom in het water, ook als u een boom zonder kluit gekocht heeft. Natuurlijk zorgt u ervoor dat de gebruikte kerstversiering niet in aanraking komt met apparaten die warm kunnen worden en gebruikt u alleen goedgekeurde verlichting (voorzien van een KEMA-keurmerk). 

Viert u kerst buiten de deur, laat dan niet de verlichting van de kerstboom branden in de hoop het dievengilde op het verkeerde spoor te zetten en let erop dat u álle kaarsjes uitblaast voordat u vertrekt.

vlam_in_de_pan2

Kerstdiner, fonduen of gourmetten

Geeft u thuis een kerstdiner en gaat u fonduen of gourmetten? Zet uw fondue- of gourmetstel op een stevige, niet-brandbare ondergrond en houd altijd rekening met de mogelijkheid dat de vlam in de pan slaat. Door een passend deksel en het liefst ook nog een blusdeken bij de hand te houden, voorkomt u dat u of een van uw gasten in paniek een brandende pan verplaatst of probeert om met water de brand te blussen. Water blust namelijk geen vette olie, maar verplaatst die juist. Dit kan de situatie dus nog gevaarlijker maken.

vuurwerk-in-de-tuin

Vuurwerk 

Natuurlijk begint u het nieuwe jaar liever niet met schade. Zwaait u elders het oude jaar uit, zorgt u er dan voor dat u uw brievenbus en afvalcontainer afsluit, zodat er geen vuurwerk ingegooid kan worden. Ook is het verstandig om eventuele brandbare dingen in uw tuin zo mogelijk binnen te zetten. Kan dit niet, plaats deze zaken dan zo ver mogelijk bij uw gevel vandaan.

Heeft u een rieten dak? Spuit dit dan op oudjaarsdag een aantal maal nat met water, zodat het riet minder gemakkelijk vlam kan vatten.

Wat te doen wanneer u wel schade heeft?

Feestdagen of niet: het hebben van schade is altijd vervelend. Krijgt u te maken met brand- of schroeischade, dan zijn de financiële gevolgen hiervan in veel gevallen gedekt door uw inboedel- of woonhuisverzekering.

Autoschade door vuurwerk is echter een ander verhaal. Deze schade wordt alleen vergoed wanneer dit is opgenomen in uw polisvoorwaarden. Twijfelt u of uw auto goed verzekerd is, neem dan contact op met uw adviseur! Dit moet u ook doen als er opzettelijk schade aan uw auto is veroorzaakt en u weet wie de dader is. Schade die is ontstaan door trillingen en verkeerd gebruik van vuurwerk is daarentegen meestal niet verzekerd.

En wat nu als u zelf per ongeluk schade veroorzaakt aan de bezittingen van een ander? Gelukkig wordt deze schade in veel gevallen gedekt door uw aansprakelijkheidsverzekering. Schades die worden veroorzaakt door uw kinderen (tot 18 jaar) vallen veelal eveneens onder uw aansprakelijkheidsverzekering.

Klik hier om online schade te melden

Heeft u vragen over een van uw verzekeringen of krijgt u te maken met een schadegeval, dan staan onze adviseurs u uiteraard graag te woord. Neem contact met ons op via tel. (0578) 699 799 of via info@veldhuisadvies.nl.

Tot slot wensen wij u prettige en veilige feestdagen!

Ad den Hollander
Schadebehandelaar
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld