Vakantiewoning en de belastingaangifte | Veldhuis Advies

Vakantiewoning en de belastingaangifte

Filter

Vakantiewoning en de belastingaangifte

polissen

Ik heb een vakantiewoning. Welke waarde moet ik opgeven in box 3?

Alle woningen die niet uw hoofdverblijf zijn — ook die in het buitenland — behoren tot het box 3-vermogen.

Gaat het om een Nederlandse vakantiewoning?

Dan moet u voor de aangifte over 2016 (dat is dus de aangifte die u dit jaar indient) uitgaan van de WOZ-waarde, en wel die met peildatum 1 januari 2015 (terug te vinden op de WOZ-beschikking die u begin 2016 is toegestuurd door de gemeente waar uw vakantiewoning zich bevindt).

Gaat het om een buitenlandse vakantiewoning?

En is er dus geen WOZ-beschikking voorhanden? Dan neemt u voor de aangifte over 2015 de waarde in het economisch verkeer op 1 januari 2015. Vul de waarde en de schuld in de online aangifte in onder ‘Woningen en andere onroerende zaken’. Vul de schuld die betrekking heeft op een binnenlandse en buitenlandse vakantiewoning bovendien in onder ‘Hypotheken en andere schulden’ (de schuld van de buitenlandse vakantiewoning moet u dus op twee plaatsen vermelden). Vul vervolgens de overige vragen in de aangifte in, u komt dan vanzelf bij ‘Aanvullende vragen > Aftrek voorkoming dubbele belasting’ en vul ook die vragen in. Zo voorkomt u dat zowel Nederland als het land waar het onroerend goed zich bevindt, belasting heffen over de waarde.

LET OP:
U moet de Nederlandse vakantiewoning alleen aangeven in uw aangifte 2016 als die op 1 januari 2016 in uw bezit was. Een buitenlandse vakantiewoning moet u ook aangeven als die niet op 1 januari 2016, maar wel later dat jaar in uw bezit was (u betaalt er nog geen belasting over, maar heeft al wel recht op voorkoming dubbele belasting).

RECREATIEWONING KOPEN?

Lees hier meer over het financieren van een recreatiewoning.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld